Ga naar Content
Schiphol

Schiphol-topman: Voor de zomer besluit over groei luchthaven

15 februari 2019, 12.57 uur · Aangepast 15 februari 2019, 13.41 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Voor de zomer komt er een besluit over de groei van Schiphol. Dat verwacht president-directeur Dick Benschop van de luchthaven. Als het aan hem ligt, komt er een 'gematigde' groei, maar de bewoners die er in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) over meepraten, zijn daar fel tegen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het besluit over al dan niet groeien van luchthaven Schiphol zal door het kabinet moeten worden genomen. Het was de bedoeling dat Schiphol, samen met de andere partijen die meepraten in de Omgevingsraad, de minister van Infrastructuur en Waterstaat zou adviseren over de toekomst van de luchthaven. Maar tot een advies kwam het niet: de meningen liggen te ver uiteen.

(Artikel gaat verder onder de video)
Schiphol-topman Benschop verwacht voor de zomer een besluit van de minister:

Dick Benschop over groei Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Schiphol in zee
Als het aan de bewonersvertegenwoordiging van de ORS ligt, wordt er alleen nog gegroeid als Schiphol wordt verplaatst naar zee. Vorige week werden de resultaten bekend van een eerste onderzoek naar een luchthaven in zee. Voor 2050 lijkt dat niet mogelijk. De kosten kunnen oplopen tot zo'n 46 miljard euro en er zou aan de kust een negatieve impact zijn voor de natuur, scheepvaart, visserij en recreatie.

(Artikel gaat verder onder de video)
Maar er zal meer onderzoek moeten plaatsvinden, zegt Benschop:

Dick Benschop over Schiphol in zee - NH Nieuws/Doron Sajet

Intussen wordt op Schiphol onverminderd doorontwikkeld. Zo zou dit jaar nog een nieuwe pier geopend moeten worden en is in 2023 de terminal klaar. Verder wordt er dit jaar meer geëxperimenteerd met gezichtsherkenning bij de paspoortcontrole, elektrische power units die vliegtuigen voorzien van stroom en een aviobrug die zich volautomatisch aansluit op een vliegtuig.

Dick Benschop over de automatische aviobrug - NH Nieuws/Doron Sajet

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!