Start van hoofdcontent

VELSEN

nl

Hoe Velsen profiteert van de Amsterdamse toeristenbelasting voor cruisepassagiers

14 februari 2019, 21.02 uur · Aangepast 15 februari 2019, 08.54 uur · Foto: ANP/Catrinus van der Veen

Hoeveel blijft nog even gissen, maar dat Velsen zal profiteren van de plotseling door Amsterdam ingevoerde toeristenbelasting voor passagiers van cruiseschepen staat inmiddels buiten kijf. Twee Britse reders zouden de knoop al hebben doorgehakt en de Passenger Terminal aan het IJ hebben ingeruild voor de haven van IJmuiden.

Dat meldt Het Parool vandaag. De grootste schepen zullen vanwege hun omvang uitwijken naar Rotterdam, maar rederijen P&O en Cunard van moedermaatschappij Carnival zouden voor Velsen hebben gekozen.  

Een woordvoerder van de gemeente Velsen laat weten dat het nog niet zo'n vaart loopt. "We zijn al wel benaderd door twee reders, met wie we nu in gesprek zijn", bevestigt ze. 

Lees ook: Cruiseschepen laten Amsterdam links liggen vanwege belasting

Over het verloop van die onderhandelingen worden geen mededelingen gedaan. Wel laat de woordvoerder weten dat er in de eerste anderhalve maand van dit jaar in Velsen 'nog geen extra cruiseschepen' zijn aangemeerd. 

Veertien aankomsten geschrapt
Daar kan binnenkort al verandering in kunnen komen, want de Britse maatschappij Carnival zegt tegen de Amsterdamse krant dat het voor de komende twee jaar al veertien aankomsten bij de Passenger Terminal heeft geschrapt.  

Lees ook: Disney-cruiseschip kiest bij IJmuiden het ruime sop

De moedermaatschappij benadrukt dat aankomst in IJmuiden niet betekent dat passagiers Amsterdam links laten liggen. Via de rederijen kunnen zij de 'Amsterdam Experience' boeken, waarvoor zij per touringcar naar de hoofdstad worden gereden. 

Besparing van 18.000 euro per nacht
's Avonds keren ze terug naar IJmuiden, om de nacht door te brengen in hun hut in IJmuiden. Daardoor strijkt niet Amsterdam, maar Velsen de toeristenbelasting op. En in plaats van 8 euro per persoon per nacht, betalen de rederijen in Velsen 'slechts' 1,05 euro per passagier: een besparing van 6,95 euro per passagier, die bij 2.000 passagiers oploopt tot een kleine 14.000 euro per nacht.  

Bij 2.000 passagiers krijgt Velsen per nacht per schip 2.100 euro extra binnen, een veel lagere opbrengst dan de besparing die de rederijen boeken.

Toch is over die lage Velsense toeristenbelasting het laatste woord nog niet gezegd, zo benadrukt de woordvoerder. "Dat heeft onze aandacht", zegt ze. Een eventuele verhoging wordt in ieder geval niet uitsluitend doorgevoerd om een slaatje te slaan uit de grotere stroom cruisepassagiers. "Maar omdat we ver beneden het landelijk gemiddelde zitten."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!