Start van hoofdcontent

BLOEMENDAAL

nl

Oudste zendmast niet meer nodig voor radiopastor: "We zijn nu digitaal"

14 februari 2019, 19.43 uur · Aangepast 14 februari 2019, 21.15 uur · Door Geja Sikma

Bijna honderd jaar zorgde de zendmast op het Kopje van Bloemendaal ervoor dat de kerkdiensten van de Protestantse Gemeente te beluisteren waren. Nu de zender digitaal te beluisteren is, is de oudste zendmast van Nederland niet langer nodig. Radiopastor Ad van Nieuwpoort keek lijdzaam toe hoe de stalen spriet werd afgebroken.

Van Nieuwpoort vindt het doodeng dat iemand in de dunne mast naar boven klimt om de kettingen van een kraan te bevestigen. Tijdens een storm vorig jaar waaide nog een hulpzendmast om. De echte zorgt er al sinds 1924 voor dat de kerkdiensten de ether in worden geslingerd.

Mast
En ook nu wil de mast niet echt wijken. Er moet flink getrokken, getimmerd en gezaagd worden om het onderstel los te maken van het hoge duin. 

Lees ook: Bloemendaalse predikant in actie tegen Geert Wilders: "Kerk moet tegenwicht bieden aan cynisme PVV"

De radiopastor is trots op Radio Bloemendaal, de omroep die via een digitaal kanaal nu meer dan alleen de dienst uitzendt voor de zieken en ouderen die niet naar de kerk kunnen komen. Samen met veel vrijwilligers worden er nu ook programma's van levensbeschouwelijke aard gemaakt, vertelt Ad van Nieuwpoort. 

Tekst gaat door onder de video

Radio Bloemendaal nu digitaal - NH Nieuws / Geja Sikma

On demand
En tegenwoordig is Radio Bloemendaal ook nog te bekijken. Met webcams worden de kerkdiensten gestreamd. Ook wil de stichting de uitzendingen toegankelijk maken buiten de zondagse kerktijden om. 

Van Nieuwpoort is niet bang dat de banken in de pittoreske kerk in Bloemendaal leeg zullen raken. "Maar ik maak veel jonge gezinnen mee, die het echt heerlijk vinden om lekker thuis te blijven. Met een croissantje erbij, een kopje koffie. Ja, dan hoef je niet de deur uit."

Maar vaak gebeurt volgens hem het tegenovergestelde. "Omdat ze het dan gezien hebben op de site en dan zeggen ze dat het toch wel mooi is om er bij te zijn."

Kerkdienst 'On demand' - NH Nieuws / Geja Sikma

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!