Ga naar Content

Juttersmuseum Flora klaar voor nieuw seizoen na felle brand

Het Juttersmuseum Flora op Texel gaat morgen weer open. Het museum is maandenlang dicht geweest na een korte, maar felle brand in het restaurant in december vorig jaar. De collectie is inmiddels roetvrij en er staat een nieuwe keuken.

De souvenirkasten worden weer gevuld en het nieuwe koffiezetapparaat werkt. Alleen de schilderijen en wat juttersstukken moeten nog opgehangen in het restaurant. "Het is nog een beetje een zooitje, maar we zijn er klaar voor," vertelt Judith van der Zee van het Juttersmuseum.

Vorig jaar 5 december sloeg het noodlot toe. "We stonden 's ochtends voor de deur toen de brandweer aan het blussen was. Alles was zwart en gesmolten in de keuken."

Lees ook: Brand in Juttersmuseum op Texel snel onder controle

Behalve schade aan de keuken raakte ook een groot deel van de collectie beschadigd door alle roet. "Bij een gewone boedel gaat alles de container in maar dit is een collectie die je niet kunt vervangen. Ze zijn hier met zes man vier weken bezig geweest om alle reddingsboeien, 1.300 flessen en de reddingsboot te reinigen."

Op het buitenterrein staan de laatste aangespoelde kuipstoeltjes en er hangen meer dan vijftig airco-slangen uit de containers van MSC Zoë. Die zijn voor de nieuwe expositie over de vondsten uit containers op zee, komende zomer. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!