Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse pastor uit zorgen bij paus over uitsluiten homo-priesters

14 februari 2019, 18.40 uur · Aangepast 15 februari 2019, 11.10 uur
Door: · Foto: ANP / Beeldbewerking NH

Het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) heeft in een brief aan paus Franciscus haar zorgen geuit over het beleid om homomannen uit te sluiten van het priesterschap. "Ik vind het belangrijk dat er een ander katholiek geluid gehoord wordt vanuit de kerk", zegt voorzitter Frans Bossink.

Dat staat in een brief die katholieke homopastors al in oktober naar de paus verstuurde, maar nu opnieuw onder de aandacht brengt. Volgende week begint in Rome een synode (kerkelijke vergadering, red.) over het seksueel misbruik in de kerk en dat betekent volgens voorzitter Frans Bossink dat 'ongetwijfeld de 'homo-factor' ter sprake zal komen'. "Er wordt vaak een oorzakelijk verband gelegd tussen misbruik en homopriesters. We moeten van die redenatie af", zegt hij tegen NH Nieuws.

Open brief
Bossink is zelf geestelijk verzorger in het Spaarne Gasthuis en heeft samen met de 44 andere leden van de groep de brief opgesteld. Daarin staat dat homomannen goed in staat zijn om werkzaamheden als priester uit te voeren, terwijl een document van het Vaticaan beweert dat de mannen op basis van hun geaardheid niet geschikt zouden zijn. 

"Ons inziens is wat betreft de geschiktheid voor het priesterschap niet bepalend of iemand hetero- dan wel homoseksueel is, maar wél of iemand met de eigen seksualiteit goed weet om te gaan als seminarist en priester", staat er onder meer geschreven. Bossink licht toe: "Eigenlijk is onze boodschap: doe binnen de kerk eens aan goede seksuele opvoeding. Want misbruik komt inderdaad voor, maar zet niet de homoseksuele priesters als zondebok neer."

In oktober heeft de werkgroep nooit antwoord gekregen van de paus, maar de groep blijft hopen op een gesprek met de Argentijn. "Hij is in ieder geval veel inclusiever dan zijn voorgangers. Hij spreekt geen oordeel uit en geeft ruimte aan de discussie. Dat is fijn", sluit Bossink af. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!