Ga naar Content
Amsterdam

OM gelooft verklaringen Holleeder niet

14 februari 2019, 10.33 uur · Aangepast 14 februari 2019, 12.12 uur
Door: · Foto: HFV/Michel van Bergen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het allereerste deel van zijn slotbetoog (requisitoir) in de strafzaak tegen Willem Holleeder aangegeven dat het weinig gelooft van de verklaringen die de beklaagde heeft afgelegd.

"Holleeder heeft door de jaren heen stellige uitspraken gedaan over het vertellen van de waarheid, maar past die waarheid telkens aan", aldus officier van justitie Sabine Tammes. "Zoals de wind waait, waait mijn rokje."

Lees ook: OM legt bewijs tegen Holleeder op tafel

"Holleeder spreekt voortdurend zijn eigen waarheid met gebruikmaking van waargebeurde feiten", zei ze. Daarmee zou hij vooral getuigenissen van anderen die hem niet goed uitkomen hebben willen "diskwalificeren".

Buiten schot
Ook stelde het OM dat in de verklaringen van Holleeder "allerlei mensen figureren" die een bepaalde rol hebben vervuld, maar van wie hij telkens geen naam heeft willen noemen. "Dat lijkt een groots gebaar om anderen buiten schot te houden, maar in onze ogen dient het maar een doel: maskeren dat zijn eigen verklaringen worden tegengesproken en zijn eigen waarheid in stand houden", aldus Tammes.

Het eerste deel van het vier dagen durende requisitoir houdt het OM de proceshouding van Holleeder tegen het licht. Holleeder zit sinds december 2014 vast en wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties in de onderwereld.

Lees ook: Transcript Holleedertape al op straat: Holleeder zegt dat advocaat Ficq hem bedreigde

Hij heeft de aantijgingen stelselmatig ontkend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!