Noord-Holland

NL
V

Fransen blij met verbod op pulsvissen: "Overwinning voor kleine vissers"

14 februari 2019, 06.58 uur · Aangepast 14 februari 2019, 07.12 uur · Foto: NH / Dennis Mantz

De Franse lobbyorganisatie tegen pulsvissen kan zijn geluk niet op nu gisteren is besloten dat de helft van de Nederlandse kottersvloot ergens dit jaar moet stoppen met hun werkzaamheden als pulsvissers.

"Dit is een overwinning voor Bloom en onze coalitie van kleinschalige vissersbedrijven en milieuorganisaties", lieten ze gisteren gezamenlijk weten in reactie op het Europese besluit om pulsvisserij te verbieden. Wel noemen ze de ingang van het verbod per juli 2021 "te laat naar onze smaak".

Campagne
De organisaties voerde sinds 2017 campagne bij het Europees Parlement tegen deze vorm van vissen. "Het is een kronkelige weg geweest om hier te komen. Wij zijn erin geslaagd om het politieke ecosysteem volledig in ons voordeel om te zetten. De onderhandelingen vanavond waren vrijwel uitsluitend gericht op de datum van het verbod, niemand betwijfelde zelfs of het verbod wel zou komen", zei Claire Nouvian, oprichter van Bloom, in een verklaring.

Lees ook: Pulsvissers in zwaar weer: "Verbod doorvoeren betekent voor velen faillissement"

Er komt wel een overgangsregeling voor de helft van de Nederlands kottervloot, 42 schepen. Die kunnen tot 1 juli 2021 blijven vissen met de pulstechniek. De andere raken hun vergunning dit jaar kwijt.

Bloom noemt die uitkomst een compromis, dat "te genereus is voor de Nederlandse lobby". Nederlandse vissers wilden volgens Bloom een overgangsperiode van drie jaar, Bloom wilden een verbod per 31 juli dit jaar.

Eerder deze week protesteerden de Nederlandse vissers vóór het pulsvissen:

Pulsvissers zijn het beu en gaan naar Den Haag om te protesteren - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!