Noordkop & Texel

NL
V

Helft van de pulsvissers moet stoppen: "Zwarte dag voor de visserij"

13 februari 2019, 22.41 uur · Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

De helft van de Nederlandse kottersvloot, 42 schepen, kan tot 1 juli 2021 blijven vissen met de pulstechniek. De andere helft moet ergens dit jaar juist stoppen met hun werkzaamheden. Dat zijn onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie in Straatsburg overeengekomen.

Volgens Maarten Drijver, voorzitter van VisNed, betekent dit dat de laatste pulsvissers die erbij zijn gekomen hun netten aan de wilgen moeten hangen. "En dat zal voor de eersten al vanaf maart of april zijn", vertelt hij. "We zijn diep teleurgesteld. Het is een zwarte dag voor de visserij én voor de wetenschap, want blijkbaar zijn al die onderzoeken naar de impact op het milieu en zo voor niets geweest."

Lees ook: Pulsvissers in zwaar weer: "Verbod doorvoeren betekent voor velen faillissement"

De verwachting was vooraf dat er een algeheel verbod zou komen. Voor tientallen vissers uit Noord-Holland zou die uitkomst het einde van het bedrijf betekenen. Zij togen gisteren al in een grote bus naar Den Haag om daar te protesteren

Lees ook: Minister doet belofte aan pulsvissers: innovatiegeld als Europees verbod er komt

Minister Schouter (Visserij) sprak daar haar steun uit richting de vissers. Zij kunnen rekenen op geld van het kabinet om op nieuwe technieken over te stappen, mocht dat nodig zijn. "We zullen om de vissers heen blijven staan", vertelde ze. 

Druk zetten 
Ook Drijver is niet van plan om op te geven. "We hebben nog zoveel ideeën om meer te bereiken. We gaan maximaal druk zetten om dit besluit ongedaan te maken. En ik wil niet op de zaken vooruit lopen, maar we hebben een plan klaarliggen om de gedupeerde vissers te helpen. Kijken hoe dat gaat."

Als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode, waarbij platvis via stroomstootjes het net wordt ingedreven, niet schadelijk is voor het milieu en de vissen, kan het verbod nog worden teruggedraaid.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!