Ga naar Content

Bedreigde burgemeester Wienen zichtbaar geroerd door Machiavelliprijs: "Extra gemotiveerd"

Zichtbaar geroerd heeft de Haarlemse burgemeester Jos Wienen vanmiddag in Den Haag de Machiavalli-prijs in ontvangst genomen.

Eerder dit jaar werd bekend dat de prijs dit jaar wordt toegekend aan alle bedreigde burgemeesters in Nederland. Omdat de dreigementen aan het adres van Wienen het hardnekkigst zijn, kreeg hij het beeld uitgereikt. 

Lees ook: Bedreigde burgemeester Jos Wienen krijgt Machiavelliprijs 

Het klinkt ietwat ironisch, een prijs voor communicatie toekennen aan burgemeesters die - omdat ze bedreigd worden - juist niet meer in staat zijn om met hun burgers te communiceren. "Daarom is de prijs dit jaar ook geen beloning maar een aanklacht", zegt Marja Wagenaar, jurylid en voorzitter van de Machiavelli Stichting.

Naar schatting heeft een kwart van alle burgemeesters in Nederland met bedreiging te maken. In Noord-Holland is dat zelfs tweederde, zo bleek eerder uit onderzoek van NH Nieuws. 

'Extra gemotiveerd'
"Ik voel mij extra gemotiveerd omdat ik mij realiseer dat het belangrijk is dat we in onze samenleving niet geregeerd worden door grote monden en geweldsbedreigingen maar door de rechtstaat", aldus Wienen nadat hij zijn prijs in ontvangst had genomen.

Machiavelli-prijs 
De Machiavelli-prijs wordt toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie en het is de 30ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Eerdere winnaars van de Machiavelliprijs waren koningin Máxima, oud-bondscoach Bert van Marwijk en oud-burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws