Ga naar Content
West-Friesland

West-Friese gemeenten geven anderhalve ton uit aan kledingcheques voor arme kinderen

13 februari 2019, 15.45 uur · Aangepast 13 februari 2019, 16.48 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Adobe Stock

De West-Friese gemeenten van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland tellen nog altijd genoeg kinderen wiens ouders te weinig geld hebben voor nieuwe kleding. Daarom krijgen deze kinderen in de leeftijdscategorie van vier tot en met achttien jaar een kledingcheque uitgereikt van tweehonderd euro. Vorig jaar werden er 747 van deze cheques uitgedeeld.

Het extraatje is gefinancierd vanuit de zogeheten Klijnsma-gelden. De kledingcheques helpen om de armoede onder kinderen tegen te gaan. Ze werden in 2018 voor het eerst aangeboden. In 2017 bleef dit geld nog op de plank liggen bij de gemeente Enkhuizen. Dit was toen 'de schuld van' een gebrek aan tijd vanwege een tekort aan ambtenaren. 

Lees ook: Waarom extra geld voor arme kinderen in Enkhuizen vorig jaar op de plank bleef liggen

Een kind maakt recht op de cheque als dat uit een gezin komt met een inkomen tot 120 procent van het bestaansminimum. 

Anisa Stelloo van de kinderkledingbank in Stede Broec vindt het een positieve ontwikkeling. "Mensen worden hier echt blij van. Vooral met kerst is het leuk voor de kinderen dat ze wat nieuwe kleding aan kunnen."

Aantal gezinnen
In Stede Broec ging het in 2018 om 191 kinderen uit 100 gezinnen, in Enkhuizen om 286 kinderen uit 154 gezinnen en in Drechterland om 124 kinderen uit 65 gezinnen. In 2018 was er in totaal 190.800 euro beschikbaar gesteld. In 2019 neemt dit toe naar 240.000 euro. 

Verbeterde economie
Toch zijn niet alle cheques van 2018 ingeleverd en staat er ruim 40.000 euro open. De gemeenten beweren dat dit komt door de verbeterende economie, waardoor minder huishoudens de cheques nodig hebben. Stelloo merkt hier alleen niets van. "Ondanks dat de cheque er vorig jaar voor het eerst was, merken we niet dat we het rustiger krijgen. Er was in 2018 geen verschil met 2017. We krijgen het eigenlijk alleen maar drukker. Vooral de mensen die tussen wal en schip raken komen vaker bij ons langs."

Gezinnen die zich hebben aangemeld voor bijzondere bijstand krijgen automatisch een brief over de tegoedbon. Ook de bewindvoerders helpen hierbij. De kinderkledingbanken zijn daarnaast geïnformeerd om mensen door te sturen. "Ik stuur ze altijd door naar de gemeente, want ze hebben er gewoon recht op. We vertellen het aan zoveel mogelijk mensen. Het is een kwestie van mond-tot-mond reclame", vertelt Anisa. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips of opmerkingen? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!