Ga naar Content
Haarlemmermeer

N231 krijgt bamboe, bermgras, suikerriet en hars

13 februari 2019, 14.22 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

Op en langs de N231 in Amstelveen wordt de eerste biobased proeftuin aangelegd. De provincie gaat daarin de komende tien jaar zoveel mogelijk biobased materialen testen. Dit zijn natuurlijke materialen die onbeperkt voorradig zijn zoals bijvoorbeeld bermgras, bamboe, suikerriet en hars.

De proeftuin wordt 850 meter lang. De weg en het fietspad worden voorzien van negen proefvakken met verschillende soorten asfalt. 

Ook worden verkeersborden van gelamineerde bamboestroken, lichtmasten van bioplastic en biobased producten als natuurvezels in markeringen en verlichtingsmasten getest.

Kwaliteit en toepasbaarheid
De materialen worden de komende tien jaar getest om inzicht te krijgen in de kwaliteit en toepasbaarheid van het materiaal. De grondstoffen zijn een onuitputtelijke bron van materiaal, omdat ze op korte termijn weer teruggroeien.

"Met deze eerste Noord-Hollandse biobased proeftuin wil de provincie Noord-Holland onderzoeken of deze materialen een goed alternatief bieden voor veelgebruikte fossiele grondstoffen", aldus gedeputeerde Elisabeth Post. Zij gaf vandaag het startschot met een 'biobased sleutel'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!