Ga naar Content

Haarlemmermeermuseum De Cruquius trots op UNESCO-erkenning: "Het kan niet op!"

Na de komst van een zusje van het stoomgemaal in Madurodam, heeft het Haarlemmermeermuseum De Cruquius wéér iets om trots op te zijn. Het museum is opgenomen in het UNESCO Water Museums Global Network. "Het kan niet op", reageert directeur Elise van Melis blij.

Watermusea over de hele wereld werken samen in het UNESCO Water Museums Global Network. Doel van dit netwerk is om het belang en de waarde van het watererfgoed bekend te maken aan een groot publiek.

Springplank
In het poldermuseum staat het verhaal van Haarlemmermeer en de strijd tegen het water centaal. Toen Haarlemmermeermuseum de Cruquius werd gevraagd om lid te worden van het wereldwijde netwerk, twijfelde Van Melis geen moment. "We kunnen dat heel goed gebruiken in deze tijd", zegt de directrice van het museum.

De verbouwing staat voor de deur, waarmee het museum in de toekomst 50.000 (ook internationale) bezoekers hoopt te trekken. 

Tekst gaat verder onder de video

Haarlemmermeers Cruquiusmuseum trots op UNESCO-erkenning: "Het kan niet op!" - NH Nieuws

"Deze erkenning van UNESCO is een springplank voor ons naar de rest van de wereld", zegt ze. Veel buitenlandse bezoekers verbazen zich nog altijd over het gegeven dat Haarlemmermeerders ver onder zeeniveau leven. "Wij vinden dat maar normaal omdat we goede Waterschappen hebben", zegt Van Melis. "Maar eigenlijk is het niet zo normaal, want we moeten ons daar dagelijks voor blijven inzetten." 

Zusje 
In oktober kreeg het Cruquiusgemaal er een zusje bij in Madurodam. Aan de hand van oude tekeningen en bouwtechnieken is het gemaal in Madurodam nagebouwd. Het werd zelfs een redelijk groot exemplaar, namelijk met de schaal 1:2. In een interactieve show wordt het verhaal van de 'Waterwolf', zoals het gemaal wordt genoemd, vertelt. 

Tekst gaat verder onder de video

Gemaal de Cruquius heeft er een zusje bij in Madurodam - NH Nieuws

Foto: Cruquius Museum Haarlemmermeer