Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Mantelzorger én een drukke baan. Kan dat?

13 februari 2019, 11.36 uur · Aangepast 13 februari 2019, 13.09 uur
Door: · Foto: Adobe Stock

Veel werkende mantelzorgers zijn ontevreden met hun leven en ervaren een te hoge tijdsdruk. Voor een familielid zorgen terwijl je ook een baan hebt, dat wordt soms te veel.

 

Twee miljoen
Zo'n twee miljoen Nederlanders combineren hun baan met het geven van mantelzorg. Een op de drie werkende vrouwen en een op de vijf werkende mannen geven zorg aan een ziek of beperkt familielid. 70 procent van alle werkende mantelzorgers vindt dat een baan en mantelzorg goed te combineren zijn, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een onderzoek

Intensieve zorg
Ongeveer 400.000 werkenden in Nederland geven intensief hulp. Gemiddeld werken zij 31 uur per week en helpen zij ook nog eens 21 uur. Vooral deze mensen worstelen met de werkdruk. Zo'n 20 procent van hen is ontevreden over het eigen leven. Bijna 40 procent ervaart een hoge tijdsdruk.

Mantelzorgklem
Bij ruim de helft van de mensen die dergelijke intensieve mantelzorg verlenen, is er niemand anders beschikbaar om de zorgtaken over te nemen. Ze hebben het gevoel dat ze moeten helpen en er alleen voor staan. De onderzoekers noemen dit de 'mantelzorgklem'.

Rol werkgevers
Als de samenleving wil inzetten op informele hulp, moeten werk en mantelzorg op een verantwoorde wijze worden gecombineerd, vinden de onderzoekers. Vooral de baas en werksituatie van de mantelzorger spelen een belangrijk rol. "Werkgevers kunnen helpen om de tijdsdruk te verminderen, Er zou op de werkvloer meer aandacht moeten zijn voor zorgverplichtingen van werknemers. Naast flexibele werktijden staat begrip van leidinggevenden en collega’s bovenaan het wensenlijstje van werknemers met een mantelzorgtaak."

Meer mantelzorgers nodig
Het aantal ouderen neemt sterk toe en mensen met een beperking wonen minder vaak in een instelling, dus de komende jaren zal de behoefte aan mantelzorg enorm toenemen, waarschuwt het onderzoek.

Wat vind jij?
Ben jij mantelzorger of heb je er in je omgeving mee te maken? Hoe gaat dat in de praktijk? Is het te combineren met werk en heeft de baas begrip? We horen het graag!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].