Ga naar Content
Amsterdam

Teller aantal Amsterdamse plofkraken staat op twaalf: politie vraagt tips

13 februari 2019, 10.03 uur · Aangepast 13 februari 2019, 10.31 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

Sinds september vorig jaar zijn er meerdere pogingen gedaan om plofkraken te plegen in Amsterdam. De teller staat nu op twaalf pogingen, waarvan slechts één keer de daders er met een buit vandoor gingen. De politie zoekt getuigen en heeft foto's van de daders verspreid.

De schade van de ontploffingen is altijd enorm, waardoor de bewoners van de omliggende panden in gevaar werden gebracht. Via Opsporing Verzocht, Bureau NH en dit online tipformulier roept de politie getuigen, of mensen die meer informatie hebben, op om van zich te laten horen.

Lees ook: Plofkraak in Amsterdam gefilmd: "Bel de politie"

De serie plofkraken begon op 27 september 2018 op het Belgiëplein. Hierbij lukte het één dader niet om de plofkraak succesvol uit te voeren. De volgende, mislukte, poging was 18 oktober. Toen lukte het twee mannen aan het Lambertus Zijlplein niet om de explosieven in het geldautomaat te plaatsen. Ze gaven op en ze vertrokken.

Een paar dagen later, op 23 oktober, lukte het de daders wel om de explosieven aan het Lambertus Zijlplein te plaatsen. Die ontploffen echter niet. 

De reeks gaat verder
De eerste explosie van de reeks vond plaats op 25 oktober, aan de Oostzanerwerf. Ondanks de geslaagde explosie, verlieten de daders de plaats delict met lege handen. 

Vlak voor Kerst sloegen de plofkrakers weer toe. Ditmaal op de Jan van Galenstraat. Ook op het Koningin Wilhelminaplein ging een geldautomaat de lucht in. Na de feestdagen, op 28 december, kwamen de profkrakers niet ver. Op het Surinameplein kwamen twee mannen duidelijk in beeld toen zij een plofkraak aan het voorbereiden waren. 

Nieuw jaar, nieuwe pogingen
Ook in het nieuwe jaar gaan de groep krakers onverminderd verder. Op 5 januari begon de bende weer op de plek waar ze begonnen: het Belgiëplein. De twee daders hanteerden hier dezelfde werkwijze als de eerdere krakers.

Daarna verzorgde een ontploffing op 2 februari een enorme ravage aan het Lambertus Zijlplein. De twee daders gingen er, kort na de knal, vandoor op een scooter. 

Bovenstaand verslag is enkel een greep uit de reeks plofkraken die afgelopen maanden Amsterdam teisterden. Weet jij meer? Neem dan contact op met de politie. Foto's van de daders komen vanavond duidelijk in beeld tijdens Bureau NH.