IJmond

Kanda uit Guinee is 'Lach van de Carwash' in Beverwijk

12 februari 2019, 15.24 uur · Aangepast 13 februari 2019, 19.12 uur

NH Nieuws

BEVERWIJK - De gemeente Beverwijk heeft succes met zijn aanpak waarbij mensen 'met een achterstand tot de arbeidsmarkt' worden gestimuleerd werk te zoeken. Drie hebben geen uitkering meer, zestien volgen taallessen. En in enkele gevallen hebben de deelnemers een baan gevonden. Zoals Kanda Konate uit Guinee.

Hij wast auto's in de 'Car Wash' op de Parallelweg, waar wethouder Brigitte van den Berg een bezoek bracht. Kanda poetst er sinds zeven maanden met een brede lach de auto's van de klanten.

Gevlucht
Begin deze eeuw is hij vanwege oorlogsgeweld van uit Guinee in West-Afrika naar Nederland gevlucht. Na jaren van thuis zitten en zo nu en dan een baantje, is hij nu het visitekaartje van de autowasstraat. "Het is heerlijk hier", zegt Kanda. "Ik heb fijne collega's." 

Lees ook: Vluchtelingenwerk Haarlem werft buschauffeurs onder statushouders

Kanda heeft nog een taalachterstand, maar krijgt hulp. Hij is gemotiveerd om een vast contract te verdienen. "Ik wil hier graag blijven, want het is ontzettend leuk. Deze baan biedt me structuur. Ik verdien geld om de huur te betalen en mijn gezin te onderhouden." 

Win-win
Wethouder Van den Berg: "Mooi om te horen en te zien dat hij het zo naar zijn zin heeft. En dat de mensen van de carwash ook tevreden zijn. Dat is win-win. Het is het resultaat van maatwerk. We hebben goed gekeken of iemand bij een bedrijf past. Nou, in het geval van meneer Konate is dat heel goed gelukt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!