Gooi

Laatste woord over Hilversums stationsgebied nog niet gesproken

12 februari 2019, 17.12 uur · Aangepast 12 februari 2019, 17.36 uur

NH Nieuws

HILVERSUM - Het college van burgemeester en wethouders in Hilversum is er al uit. Als het aan hen ligt, wordt het stationsgebied verbouwd aan de hand van het ontwerp 'De 7 Straatjes'. Maar het tegengeluid groeit en de roep om Hilversum-Oost met het centrum te verbinden wordt steeds luider.

Vanavond wordt door de stichting Hilversumse Architectuur Prijs (HAP) een discussieavond gehouden over het stationsgebied. Met meer dan 200 aanmeldingen laat het zien dat het onderwerp leeft onder de Hilversummers. Maar de wethouder laat vanavond verstek gaan. "Op dit moment zijn wij de laatste puntjes op de i aan het zetten van het stedenbouwkundig plan, die wij dit voorjaar voorleggen aan de gemeenteraad. (...) Gezien het bovenstaande, achten wij de tijd voor verdere discussie hierover niet zinvol", zo laat de gemeente weten. 

Lees ook: Inwoners Hilversum denken mee over nieuw stationsgebied

Gemeenteraad
"Dus richten wij ons op de gemeenteraad", vertelt Peter van Dulst van HAP. Zij maken zich zorgen over het plan van de gemeente:

Alternatieven
Verschillende betrokkenen hebben alternatieven aangedragen. Zo ook de Heerlense kunstenaar Michel Huisman. Hij heeft het nieuwe stationsgebied van Heerlen ontworpen en daar wordt over het spoor heen gebouwd om de stadsdelen met elkaar te verbinden.

"Er zijn ontzettend veel analogieën met de stad Heerlen. Wij hebben precies 1 op 1 hetzelfde probleem. Je hebt een kant wat mensen 'de andere kant van het spoor noemen', de oostkant in Hilversum. Zij voelen zich op een of andere manier niet met de stad verbonden, omdat er een paar bottlenecks zijn", vertelt Huisman.

Lees ook: Limburgse kunstenaar komt met alternatief voor stationsplan Hilversum

Lapmiddelen
In Hilversum zijn dat de Beatrixtunnel, fietstunnel bij het station en de Kleine Spoorbomen. "Dat zijn geen volwaardige verbindingen met de stad. Dat zijn eigenlijk lapmiddelen. Wij hebben hier in Heerlen een manier gevonden om dat mooi op te lossen. Dat is een kans die Hilversum zou kunnen pakken en ik wil graag uitleggen hoe dat werkt."

Zijn ontwerp noemt hij 'De 4 Brinkjes'. Bekijk hier zijn plannen en hoe het Heerlens stationsgebied eruit ziet:

Over de Muur
Ondertussen zitten de Hilversummers ook niet stil. Zo heeft Jeroen Pater een protestliedparodie op het nummer 'Over de Muur' van Klein Orkest geschreven. 

Vanavond vanaf 19.00 uur is iedereen welkom in de Morgensterkerk in Hilversum. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!