Noordkop & Texel

Wethouder protesteert mee met pulsvissers: "Gaan ons best doen om wat te bereiken"

12 februari 2019, 11.11 uur · Aangepast 12 februari 2019, 12.12 uur

NH Nieuws
NH Nieuws

DEN HELDER - Pulsvissers van Texel, Den Helder en Den Oever zijn vanochtend in een grote bus vertrokken richting Den Haag. Daar gaan ze protesteren tegen het dreigende Europese verbod op pulsvisserij en hopen ze dat minister-president Rutte hen wil steunen. Wethouder Kees Visser stapte ook in de bus, want "het is belachelijk dat de pulsvisserij mogelijk wordt afgeschaft".

Afgelopen weekend hebben de vissersbonden een brandbrief gestuurd aan premier Rutte. Vandaag willen de vissers antwoord. "We zijn het beu. Niet eén sector in Nederland heeft zoveel gedaan aan innovatie en reductie van CO2 en dan wordt er gezegd: schaf het maar af en leg het maar op de vuilnisbelt," vertelde Jan de Boer van vissersbond EMK eerder aan NH Nieuws.

Lees ook: Protest in Den Haag laatste strohalm voor pulsvisserij: "Met rug tegen de muur"

Wethouder Visser hoopt dat de groep wat bereikt. "We gaan in ieder geval ons uiterste best doen om veel geluid te maken. Als je ook ziet welke kansen pulsvisserij biedt voor het milieu, is het vreemd dat er gesproken wordt over een Europees verbod", vertelt hij. "Het is een innovatieve techniek, die er voor zorgt dat er brandstof bespaard wordt. Dus als de vissers weer terug moeten naar de oude techniek, wordt er ook meer gestookt."

Bekijk hier het hele interview met Kees Visser: 

Naast het gesprek met premier Rutte gaan de vissers hem ook een model van een pulsschip aanbieden. 

Lees ook: EU stemt voor verbod op pulsvisserij: "Dit besluit is zwarter dan we dachten"

Het Europees Parlement stemde eerder al voor een totaalverbod op het vissen met stroomstootjes op platvissen. De Europese Commissie beslist deze week of dat verbod definitief wordt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!