West-Friesland

Omwonenden N307 liggen wakker door passerende vrachtwagens: "Geluid is te hard"

12 februari 2019, 13.25 uur · Aangepast 12 februari 2019, 15.33 uur

NH Nieuws

BOVENKARSPEL - Sinds de nieuwe Westfrisiaweg is geopend in november 2018, is het verkeer op de N307 bij Bovenkarspel explosief gestegen. Omwonenden worden nu vroeg in de ochtend wakker door het geraas van vrachtwagens die op nog geen twintig meter van hun slaapkamers voorbij rijden. "Met open raam slapen is gewoon geen optie meer", vertelt Rob Kuipers van bewonersvereniging Broekerschans.

Voorheen werd het verkeer verdeeld over de N302 bij Grootebroek en de N307 bij Bovenkarspel. Maar sinds de nieuwe Westfrisiaweg aansluit op de N307, is deze weg een verbindingsweg geworden met de dijk Enkhuizen -  Lelystad. 

Lees ook: Westfrisiaweg open: "Nu de dijk Enkhuizen-Lelystad aanpakken"

Omwonenden zagen de bui vorig jaar al hangen, maar wilden eerst de praktijk afwachten. Maar wat ze voorspelden, gebeurde ook. "Het verkeer is toegenomen", aldus Kuipers. "Het is verdubbeld en het wordt elke maand meer."

Vrachtverkeer
Het zijn de vrachtwagens waar de omwonenden het meeste last van hebben. Die trekken op en remmen af, precies bij het wijkje Broekerschans, dat pal naast de weg ligt. 

Volgens berekeningen van de provincie is er niks aan de hand en valt het geluid binnen alle normen. Maar daar kunnen de omwonenden zich absoluut niet in vinden. "Het zijn berekeningen van de banden op het asfalt, maar niet het geraas van een vrachtwagen", vertelt Kuipers. "Ook zijn het gemiddelden en overdag valt het mee. Maar het gaat om de spitsuren. Tussen half vier en negen uur 's ochtends en zo na vier uur 'smiddags begint het weer."

Geluidswal
Een mooie geluidswal met wat begroeiing om ook fijnstof tegen te houden, zou wat de omwonden betreft de beste oplossing zijn. Maar de vraag is wie dat gaat betalen. De lokale politieke partijen steunen de bewoners, maar geven ook aan dat de weg op provinciale grond ligt en dat de provincie dan ook met een oplossing moet komen. 

Lees ook: Bewoners Zuiderdracht voeren actie tegen vrachtverkeer: "Daar is de Westfrisiaweg voor!"

Het CDA maakt zich hard voor de bewoners en vindt dat het college van b&w de klachten serieus moet nemen. Op hun initiatief wordt op de volgende raadsvergadering een motie ingediend, die raadsbreed wordt gedragen. Het college krijgt de opdracht om actief naar de provincie te stappen met de klachten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!