Haarlem

Prominent GroenLinks-politicus vervolgd voor 'gijzelingsuitspraak'

12 februari 2019, 07.58 uur · Aangepast 12 februari 2019, 14.46 uur

ANP
ANP

BLOEMENDAAL - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voormalig GroenLinks-fractievoorzitter van Bloemendaal, Meindert Fennema vervolgen voor smaad. Hij beweerde in maart vorig jaar in een NPO Radio 1-programma dat de burgemeester van Bloemendaal in zijn eigen werkkamer was opgesloten door drie Bloemendalers.

De vervolging van Fennema, een prominent GroenLinkser en emeritus hoogleraar aan de UvA, volgt op uitspraken in een radio-programma van Jort Kelder. In de uitzending van 'dr. Kelder en Co' op 3 maart 2018 zegt Fennema: "Ik geloof twee weken geleden, is de burgemeester van Bloemendaal opgesloten in zijn eigen kamer door leden van de partij Hart voor Bloemendaal." 

Lees ook: Aangifte van laster na vermeende gijzeling Bloemendaalse burgemeester

Fennema omschreef de 'daders' zodanig, dat af te leiden was dat het ging om raadslid van Hart voor Bloemendaal Marielys Roos, haar man Peter Roos en kandidaat-raadslid Rob Slewe. Daarop nam Kelder het woord 'gijzeling' in de mond, dat niet werd weersproken door Fennema.

Weg versperd
De uitsp
raken kwamen op een politiek gevoelig moment, omdat enkele weken later de gemeenteraadsverkiezingen waren. Advocate Bénédicte Ficq deed aangifte van smaad, omdat haar cliënt (Rob Slewe, red.) "door zijn omgeving werd aangesproken op de grove beschuldigingen geuit door Fennema. Dit levert cliënt grote schade op, op zowel privé als ook op politiek niveau". Ook Roos deed aangifte.

Lees ook: Burgemeester Bloemendaal over 'gijzeling': "Beslist onaangenaam"

Burgemeester Elbert Roest liet direct na de uitzending al weten zich niet te herkennen in de opmerkingen van Meindert Fennema. Later verklaarde hij dat het gesprek 'beslist onaangenaam' was geweest en dat één van de drie personen hem de weg versperde toen hij de kamer wilde verlaten. 

Burgemeester horen
Rob Slewe is samen met zijn broer al jaren in conflict met de gemeente over verbouwingen en herinrichting van hun landgoed. Toen Meindert Fennema aantrad als raadslid voor GroenLinks verergerden de verhoudingen. Hij uitte zich al eerder in publicaties negatief over de broers Slewe.

De politie heeft bijna een jaar lang onderzoek gedaan en alle betrokken partijen zijn gehoord. Nu is het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie en tot vervolging besloten.
 
Meindert Fennema laat weten de 'rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien'. "Ik wil het drietal van Hart voor Bloemendaal wel onder ede horen. En dan kan de burgemeester ook getuigen."
 
Wanneer de rechtszaak is, is nog niet bekend.
 
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!