Ga naar Content
Noord-Holland

Woningtekort groter dan gedacht

11 februari 2019, 14.43 uur · Aangepast 11 februari 2019, 15.03 uur
Door: · Foto: NH/Matthijs Gemmink

Er moeten jaarlijks 95.000 tot 115.000 woningen bijgebouwd worden om het tekort terug te dringen. Zo blijkt uit onderzoek van ABF Research. Dat zijn er veel meer dan de 75.000 waar men tot nu toe vanuit ging.

 
Terwijl er plannen gemaakt wordt om de woningproductie op te voeren is het tekort ondertussen verder gegroeid. De toegenomen vraag is volgens de onderzoekers voornamelijk toe te schrijven aan ouderen en starters op de huizenmarkt. Bovendien neemt het aantal huishoudens sneller toe dan gedacht. 
 
Groot Amsterdam
In heel Nederland is er een tekort van 3,4 procent van de totale woningvoorraad maar in Amsterdam is het aanzienlijk meer. In de regio Groot Amsterdam is er een tekort van 6,6 procent en in Haarlem en Flevoland is behoefte aan 4,8 procent nieuwe huizen. Delftland en het Westland kennen een tekort van 7,4 procent.
 
Ouderen
Op dit moment is er behoefte aan 263.000 extra woningen en dat aantal zit ver boven eerdere schattingen die nog uitgingen van 235.000 nieuwe huizen. Er is vooral veel vraag naar goedkope en middeldure huurwoningen. De onderzoekers concluderen dat er vooral heel veel woningen gebouwd moeten worden voor 75-plussers. 
 
Verduurzamen
Woningcorporaties zouden een grote rol kunnen spelen om met name voor dit segment passende woningen te bouwen. Maar de corporaties hebben niet voldoende geld om dit te doen. De beschikbare middelen moeten nu vaak ingezet worden om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen.