Zaanstreek-Waterland

Zaanse school doet mogelijk aangifte tegen leerlingen om 'kwetsende plaatjes' personeel

11 februari 2019, 13.33 uur · Aangepast 11 februari 2019, 14.35 uur · Foto: Google Streetview

Whatsapp

Het St. Michaël College in Zaandam gaat mogelijk aangifte doen tegen een aantal leerlingen vanwege 'ernstig grensoverschrijdend gedrag'. Een aantal leerlingen heeft op sociale media personeelsleden op kwetsende wijze afgebeeld: "Dit is zo ernstig, dat we een signaal willen geven", laat rector Elly van Eerden weten.

Nazi's, kinderverkrachters en pornoactrices, zo worden de personeelsleden weggezet op een instagramaccount. "De likes gingen razendsnel en we willen als school laten weten dat dit te ver gaat", aldus de rector. 

De plaatjes hebben volgens haar gezorgd voor 'veel verdriet en ontzetting'. Pijnlijke gebeurtenissen uit de privésfeer van personeelsleden zijn gruwelijk afgebeeld. Daarom heeft ze besloten een mail te sturen naar alle ouders en verzorgers van de leerlingen: "Het is niet per sé de bedoeling dat we deze leerlingen vervolgen. We willen een signaal afgeven dat dit echt grensoverschrijdend is. Leerlingen zoeken natuurlijk de grens op, wij laten bij deze weten dat het nu overschreden is."

Lees ook: Uitnodiging school voor gesprek nekvel-docent: "Ik had een excuus verwacht"

De ouders reageren geschrokken op de heftige memes: "We willen de effecten van dit gedrag bespreekbaar maken. Het heeft echt een aantal mensen flink gekwetst", vertelt de rector.

Cadeautje
Ook veel leerlingen lijken geschrokken nu ze gewezen zijn op de effecten van de memes: "Leerlingen komen nu juist naar leraren toe om te laten weten dat ze begaan met ze zijn. Ze geven een cadeautje of hebben een mooie tekst geschreven."

Met de persoon of personen die de memes hebben gemaakt wil de rector om de tafel: "Ik wil graag van hem of haar weten waar die boosheid vandaan komt. Het zijn kinderen met een goed verstand dus we kunnen er vast samen uitkomen", zegt ze hoopvol.

Excellente school
Het St. Michaël College, een school voor havo en vwo, kreeg in januari nog te horen dat ze de eretitel 'excellente school' mogen voeren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp