West-Friesland

Reconstructie: Hoe een kapotte zijspiegel leidde naar auto met vermiste Polen

11 februari 2019, 12.35 uur · Aangepast 12 februari 2019, 08.11 uur

Inter Visual Studio / JD Shoots
Inter Visual Studio / JD Shoots

OBDAM - De zoektocht naar de sinds vrijdag vier vermiste Polen kon gisteren worden afgesloten nadat een oplettende agent twee dagen na hun vermissing een spiegel in de berm vond. De vier bleken door een tragisch auto-ongeluk om het leven te zijn gekomen. Hoe verliep die zoektocht de afgelopen dagen? NH Nieuws maakte een reconstructie.

De vier slachtoffers, twee mannen van 21, een man van 20 en een vrouw van 48, hadden vrijdagavond tot 23.00 uur gewerkt bij bloembollenbedrijf Borst in Obdam. Na het werk zijn ze in een auto gestapt richting Zijdewind, waar ze verbleven in een pension.

Lees ook: Vier doden in Obdam zijn sinds vrijdagavond vermiste Polen

Toen de vier zaterdag nog niet waren aangekomen bij hun verblijfplaats, werden de vier als vermist opgegeven bij de politie. Agenten startten daarna een uitgebreide zoekactie. Daarbij reden ze langs de mogelijke route die de slachtoffers hebben afgelegd en werd een politiehelikoper ingezet. Bekenden van de vier slachtoffers hebben zaterdag ook geholpen met zoeken door rondjes door de omgeving te rijden:

Autospiegel
Gisterochtend werd de zoekactie verder opgepakt. De politie is toen alle mogelijke routes gaan rijden van het Poolse viertal, waarbij een agent een autospiegel in het gras aan de Berkmeerdijk in Obdam vond. Ook werd geconstateerd dat het riet kapot was. Na deze aanwijzigingen heeft de politie de vier inzittenden in een auto in het water gevonden.

Lees ook: Jong slachtoffer ongeluk Obdam laat verloofde en baby achter

Slecht weer
De auto heeft anderhalve dag onopgemerkt in het water gelegen. De slechte weersomstandigheden van vrijdagavond zouden daarbij een rol kunnen hebben gespeeld. Buurtbewoner Lucie Leeuw vertelde eerder aan NH Nieuws: "Er zijn nauwelijks sporen te zien. Het is een raar idee dat zoiets kan gebeuren, zonder dat iemand dat ziet. Het is praktisch in onze achtertuin, maar ook wij hebben niks gemerkt."

Het water aan de Berkmeerdijk aan Obdam is twee meter diep en troebel. Dit maakt het moeilijker om een auto in het water te constateren vanaf de kant. De bocht is volgens omwonenden ook moeilijk te zien vanuit de auto, waardoor zij iedereen adviseren voorzichtig te rijden. Een buurtbewoner vertelt aan NH Nieuws dat het ook al eerder is misgegaan: 

Vangrail
De vangrail ontbreekt in de gevaarlijke bocht aan de Berkmeerdijk, waar het ongeluk vrijdag plaatsvond. Volgens Marko Cortel van Hoogheemraadschap worden er enkel vangrails geplaatst waar een berm zeer smal is. "We hebben te maken met 1.250 kilometer aan dijkbeheer. Vangrails plaatsen in alle bochten in Noord-Holland zorgt ervoor dat het natuurlijke landschap wordt aangetast. Ook kunnen vangrails in bochten een optisch veiligere situatie creëren, terwijl dit gevaarlijke wegen blijven. Als er een normale brede bermbescherming is, plaatsen we geen vangrail. Maar als het onderzoek van de politie uitwijst dat een vangrail noodzakelijk is voor deze bocht, zullen we deze zo snel mogelijk plaatsen", aldus de woordvoerder. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!