IJmond

NL
V

IJmondse gemeenteraden roepen op tot betere communicatie vanuit Tata over uitstoot

11 februari 2019, 08.16 uur · Aangepast 11 februari 2019, 09.12 uur · Foto: NH Nieuws

De gemeenteraden van de drie IJmondgemeenten roepen Tata Steel op 'intensiever' te communiceren met inwoners omtrent de uitstoot van hun fabriek. Ook is er volgens de raden weinig vooruitgang geboekt in het terugdringen van de milieuhinder in de regio.

"Wij constateren dat de communicatie over de milieuhinder en de ontwikkelingen hieromtrent als gebrekkig wordt ervaren", melden de raden in een brief aan Tata. De vertegenwoordigers doen een oproep om het 'oplossingsproces' te versnellen.

Lees ook: 'Grafiet-alarmservice' van Tata Steel na vertraging volgende week gelanceerd

Verder melden de raden dat de leefbaarheid van de gemeenten nog steeds onder zware druk staat. Zij maken zich zorgen over de stofoverlast, grafietregens en vorming van gele wolken. Daarom wordt Tata in de brief ook aangespoord daartegen sneller maatregelen te nemen.

'Economische motor'
"Tata Steel is een economische motor van de IJmond en dat willen wij graag zo houden. Daarentegen zijn wij, als gemeenten, verantwoordelijk voor de gezondheid, veiligheid en welzijn van onze inwoners", aldus de raden.

Lees ook: Metaalverwerker Harsco: 'Grafietregens komen veelal voor op eigen terrein'

Tata werkt aan een blijvende oplossing, maar die laat nog ongeveer anderhalf jaar op zich wachten. Bij Harsco, een partner van Tata Steel die gevestigd is op het terrein van de staalgigant, komt een gesloten systeem (hal). De grafietregens worden veroorzaakt door de verwerking van slak bij Harsco.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!