IJmond

Feest vanwege twintig jaar Cultureel Dorp: "Vieren wat we als klein dorp kunnen"

10 februari 2019, 11.22 uur · Aangepast 10 februari 2019, 11.56 uur

Wijk aan Zee heeft zich gisteravond van haar meest feestelijke kant laten zien bij de viering van 20-jaar Cultureel Dorp. "We vieren wat we als klein dorp met elkaar kunnen doen", vertelt organisator Saskia van der Meij.

Twintig jaar geleden riep Wijk aan Zee, geheel op een gedurfde manier zoals bij het dorp past, zichzelf uit tot Cultureel Dorp. Het betekende het begin van een internationaal verbond van elf Europese dorpen, van Estland en Tsjechië tot Griekenland en Spanje, die laten zien wat de kracht van een dorp kan zijn.

Lees ook: Jubileumjaar Cultureel Dorp Wijk aan Zee feestelijk van start

"In 1999 hebben we hier voor het eerst een feest gehad," vertelt dorpeling Willem Verhoog. "We waren benieuwd of het nog leefde en wat blijkt? Het enthousiasme is eigenlijk groter dan in '99. Dat is wel erg leuk!"

Verbinding
Waar een klein dorp groots in kan zijn, werd gisteravond getoond met het grootse jubilieumfeest in een volledig versierd Dorpshuis. "Wie doet er eigenlijk niet mee?", vraagt Van der Meij zich retorisch af. "Er hebben mensen prachtige decordoeken geschilderd, er zijn ongeveer zestig muzikanten in touw om de hele avond te vullen met muziek, er wordt gekookt door wel honderd mensen bij elkaar!"

Lees ook: Wijk aan Zee, dorp van vereende krachten: "Er is hier een enorme vibe"

Het feest heeft ook een rol om mensen, oude en nieuwe Wijkers, bij elkaar te brengen. "Het is eigenlijk ook een soort inburgering voor die mensen," zegt Sjanneke van Herpen, "en voor ons een heel leuke manier om onze nieuwe buren te leren kennen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!