0
Whatsapp

Noordkop & Texel

Heerhugowaardse huisarts luidt de noodklok: 'Nauwelijks toegang tot patiëntgegevens'

10 februari 2019, 12.46 uur · Aangepast 10 februari 2019, 17.44 uur

'U heeft nog geen toestemming tot deze patiënt omdat de patiënt hier nog geen toestemming voor heeft gegeven'. Die zin lezen huisartsen in de regio Alkmaar en Noordkop regelmatig. Het strenge privacybeleid van de Noordwest Ziekenhuisgroep is hier de oorzaak van, stelt de Huisartsenkring Noord-Holland Noord.

Volgens Hans Gimbel, huisarts in Heerhugowaard en bestuurder van Huisartsenkring Noord-Holland Noord, is het privacybeleid van de Noordwest Ziekenhuisgroep voor Nederlandse begrippen erg streng. "Het blijkt dat men elders in het overgrote merendeel van de gevallen bij die gegevens kan komen. En niet altijd is het nodig om toestemming te geven. Landelijk is niet bekend dat het ergens zó moeizaam gaat als hier."

Schriftelijk toestemming
De huisartsen kunnen nog wel aan gegevens komen, maar dat kan pas nadat schriftelijk toestemming is gegeven na een tijdrovend proces: "De patiënt gaat er eigenlijk vanuit dat wij al jaren hun gegevens hebben. We moeten het eerst uitleggen, dan het formulier invullen en opsturen. Dan moeten ze het in het ziekenhuis inbrengen. Dan kunnen we, als we geluk hebben, de gegevens inkijken."

Een en ander leidt tot onnodige extra onderzoeken, aldus Gimbel. Volgens hem neemt de huisarts het zekere voor het onzekere wanneer hij over geen gegevens beschikt. "Het leidt vaak tot dingen dubbel doen. Dat is vervelend voor de mensen. Dan moeten ze zich laten prikken of onderzoek laten doen. En dat levert natuurlijk kosten op. En tijdverlies."

'Gebonden aan privacywet'
De Noordwest Ziekenhuisgroep laat in een reactie weten het vervelend te vinden als zorgverleners geen toegang hebben tot alle gegevens. "Maar wij zijn gehouden aan de regels van de AVG, net als alle andere zorgaanbieders. Pas als de patiënt toestemming heeft gegeven, mogen wij zijn gegevens delen."

In de ogen van Gimbel kan dat niet de reden zijn. De artsen van het ziekenhuis kunnen wel de uitslagen van de huisarts inzien en dan moet dat andersom ook zo kunnen. Bovendien gaat het er niet om dat het vervelend is voor de zorgverleners, maar voor de patiënt, zo wil Gimbel nog kwijt. 

Het ziekenhuis heeft sinds februari bij binnenkomst in het ziekenhuis de mogelijkheid voor mensen om alvast toestemming te geven. Huisartsenkring Noord-Holland Noord verwacht niet dat dit de oplossing is. Gimbel: "Dit gaat nog heel lang duren."

Tijdelijke oplossing
De huisartsenkring stelt een tijdelijke oplossing voor. "Zeg in de tussentijd: 'we doen het nog even op de manier zoals het voorheen goed ging'. Zodat de huisarts gewoon inzage heeft in die gegevens", sluit Gimbel af.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws
NH Nieuws
Whatsapp