Ga naar Content

'Enorme stank' in Het Gooi door ongeluk met tankauto

Door de combinatie van een lekkende tankauto in Alblasserdam en een stevige zuidwestenwind hangt in een deel van Noord-Holland een zeer sterke, penetrante rubberachtige geur. Vooral Hilversum en Laren krijgen momenteel de volle laag.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, die in nauw contact staat met zijn collega's van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, waar Alblasserdam onder valt. "De stankoverlast in Hilversum echt enorm", zo laat hij weten. Inwoners van Hilversum hebben net als inwoners van andere getroffen regio's inmiddels een NL-Alert gekregen. 

(Artikel gaat verder onder de tweet)

De oorzaak van de stankoverlast is 'incident met een tankwagen'. Uit die tankwagen lekt sinds het incident een 'mogelijke giftige stof', meldt de woordvoerder. Wat er precies is misgegaan, en om welke stof het gaat, wordt momenteel onderzocht. 

Hoger in atmosfeer
Opvallend is dat de stof in een straal van 400 meter rond de tankwagen wordt gemeten, maar daarbuiten niet meer. Wel blaast de harde wind de stank hoger in de atmosfeer richting het noordoosten, waardoor behalve inwoners van de de regio's Krimpenerwaard, Alblasserwaard en Utrecht dus ook delen van Het Gooi onder de stank zuchten. Zelfs ten noorden van Het Gooi, in Nijkerk, wordt de geur waargenomen. 

(Artikel gaat verder onder de tweet)

De geur laat zich het best omschrijven als olie- of rubberachtig, zegt de woordvoerder. Talloze bewoners trekken bij de Veiligheidsregio aan de bel, maar de hulpdiensten bellen is niet nodig, meldt de Veiligheidsregio. Wie last heeft van de stank krijgt het gebruikelijke advies om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatiesystemen uit te schakelen, adviseert de Veiligheidsregio. 

(Artikel gaat verder onder de tweet)

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid houdt op haar website een liveblog bij over het incident. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!