Gooi

NL
V

Weer kunnen lopen dankzij de racerunner: "Ik zie haar gewoon genieten"

9 februari 2019, 08.03 uur · Aangepast 9 februari 2019, 08.33 uur · Door Robbert Bianchi

Toen Cees Leeflang van AV Zuidwal in Huizen twee jaar geleden voor het eerst kennismaakte met de racerunner wist hij onmiddellijk dat hij die naar zijn atletiekvereniging wilde halen. “Ik zag dat kinderen die normaal de hele dag in een rolstoel zitten, met zo’n racerunner kunnen lopen."

Het is wat gedoe om Noa (12) uit haar rolstoel in de racerunner te hijsen. Maar zodra het is gelukt, gaat ze meteen los. "Ik zie haar gewoon genieten", vertelt trainer Cees Leeflang die haar begeleidt. "Ze zal het geen uur volhouden. Maar dat geeft niet. Het is heel goed voor haar dat ze dit doet", vertelt hij trots.

Lees ook: Burgemeester Hamming sluit weer drugswoning in Zaandam

AV Zuidwal was de eerste atletiekvereniging van Nederland die de racerunner aanschafte. Het toestel ziet er simpel uit, maar voor veel sporters met een lichamelijke beperking biedt het uitkomst. Het is een soort kruising tussen een loopfiets en een rolstoel. "Ze steunen op een borst, en daardoor kunnen ze hun benen bewegen en kunnen ze 'lopen' en sommigen zelfs rennen", vertelt Leeflang terwijl hij naar Sander wijst.

Voor Sander van Tuinen (30) is de racerunner een openbaring. Hij traint pas drie maanden op het toestel en weet nu al dat hij mee wil doen aan de Paralympische Spelen van 2024. "Het voelt goed. Ik ben gewoon aan het hardlopen", vertelt Sander terwijl hij trots laat zien hoe snel hij gaat. Hij hoopt binnenkort een eigen racerunner aan te schaffen om elke dag te kunnen trainen.

Lees ook: 'Samen de Natuur In' met unieke éénwielige rolstoel in Alkmaar

Niet iedereen hoeft meteen records te breken. Voor Jan Schenk is het een welkome afwisseling op de handbike waar hij normaal in zit. "Het houdt de benen soepel, anders zit ik maar de hele dag in zo’n stoel", vertelt hij tegen NH Nieuws.

Lees ook: Tranen van geluk voor Carel en Anita: eindelijk een rolstoelvriendelijk huis!

Dankzij sponsors en subsidies heeft de vereniging drie racerunners in bezit en lopen er vijf gecertificeerde trainers rond. En daarmee loopt de atletiekvereniging voorop in Nederland. "In Amersfoort, Rotterdam en Flevoland hebben ze nu racerunners aangeschaft. En het worden er steeds meer", besluit Leeflang.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!