Haarlemmermeer

NL
V

Is het einde na 40 jaar nabij voor de buurtbus in Haarlemmermeer? "Het zou zonde zijn!"

8 februari 2019, 17.34 uur · Aangepast 8 februari 2019, 18.01 uur

Al 40 jaar rijdt buurtbus 401 tussen Bennebroek en het station van Hoofddorp, volledig gerund door vrijwilligers. Of de bus ook volgend jaar gaat halen, is nog maar zeer de vraag. Het is namelijk steeds moeilijker om vrijwillig chauffeurs te vinden.

"We zijn dringend op zoek, want anders komen we op het punt dat er vandaag of morgen geen bus meer rijdt", zegt Margot van der Bijl, die zelf ook buschauffeur is en de werving en selectie bij de buurtbus verzorgt. "Dat zullen veel ouderen, én jongeren heel jammer vinden."

Jammer
"Deze bus is heel bijzonder", reageert een vrolijke dame als ze de bus in stapt. Ze vindt het belangrijk dat het in stand wordt gehouden. "Nu kom ik nog ergens. Ik kan naar de stad, of nou ja, naar Hoofddorp dan, maar dat noem ik de stad", lacht ze.

Vandaag gaat de reis naar de markt in Hoofddorp. Soms doet ze dat met vriendinnen, maar nu gaat ze alleen. "Het is gewoon mijn ding om te doen. Ik vind het leuk, ik ben nog vitaal. Als de bus er niet zou zijn, zou ik veel meer binnen zitten."

Lees ook: Magie van de vrijwillige buurtbus na vier jaar nog steeds niet uitgewerkt

Ze is een van de vele ouderen die gebruikmaken van de bus. De route rijdt door de kleine kernen Zwaanshoek, Bennebroek, langs het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en de vrijdagmarkt.

Pensioen
Ook buschauffeur Cees gaat bijna met pensioen, want op zijn 75ste mag hij niet meer in de buurtbus rijden. "Ik doe het nou 22, misschien 23 jaar. Nét geen 25", lacht hij. Hij vindt het leuk om mensen te vervoeren. "Het hoort erbij, met pensioen gaan, maar ik zal het wel missen", zucht Cees. 

Lees ook: Ellende met buurtbussen na schrappen buslijn 150 tussen Alkmaar en Schagen

En dat betekent wéér een vrijwilliger minder op de bus. Samen zijn de vrijwilligers verantwoordelijk voor het onderhoud van de bus, het tanken, wassen en dus ook het besturen van de buurtbus. 

Vacature 
Waar die nieuwe chauffeurs aan moeten voldoen? "Niet te hard en ruw rijden", zegt Ronald Reumer, het technische talent bij de buurtbus 401. "Anders zitten de passagiers met hun hoofd tegen het plafond. Dat kun je niet maken."
 
"Je kunt met je gewone rijbewijs in deze bus rijden. Dus als je weet dat rechts voorrang heeft, komt het wel goed", grapt Margot. Wie interesse heeft, mag zich bij haar melden. "Het zou zonde zijn als de bus moet stoppen. Het is hartstikke gezellig, er komen veel dezelfde mensen. We hebben ieder jaar ook een uitje samen. Dus het is een sociaal gebeuren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!