Zaanstreek-Waterland

Basisscholen krijgen jeugd aan het lezen met wedstrijd 'Scoor een Boek!'

7 februari 2019, 20.21 uur

NH Nieuws

EDAM-VOLENDAM - Tien weken lang worden kinderen van groep 5 en 6 in de regio Purmerend uitgedaagd om zoveel mogelijk boeken te lezen met de wedstrijd 'Scoor een Boek!'. Als ze winnen krijgen ze voetbalclinic bij FC Volendam. Een samenwerkingsverband tussen de profclub en de bibliotheken.

Elf scholen in de Beemster, Edam-Volendam, Purmerend en Landsmeer doen eraan mee. Vandaag was de aftrap in Edam bij basisschool De Piramide. De Volendamse voetballer Marco Tol, die ook figureert in een speciaal voor deze campagne gemaakte video, trapte een balletje met een paar leerlingen.

Marco, die zelf het VWO heeft gedaan, gaf toe dat hij zelf ook nooit zo'n lezer is geweest. Een favoriet boek kan hij ook niet opnoemen. Wel leest hij altijd de VI (Voetbal International), maar dat is natuurlijk vakliteratuur voor een voetballer. Wel onderstreept hij het belang van lezen.

Dol op lezen
Bij Kasper, Lucas en Pepijn uit groep 5/6 ligt dat wel anders. Lucas is dol op lezen en dan "vooral op spannende verhalen". Hij is net begonnen met Harry Potter en dat zijn dikke boeken. Kasper houdt vooral van strips "omdat er ook humor inzit". Pepijn houdt ook van lezen, maar vindt sommige boeken nogal saai, zoals Dolfje Weerwolfje.

Lees ook: Voorleesontbijt in Castricum: "De burgemeester kan goed lezen"

Tien weken lezen dus is geen punt voor deze leerlingen. Na vijf weken  is het 'rust' en neemt de bibliotheek de tussenstand op. Daarnaast worden (voetbal)activiteiten met de Kidsclub van FC Volendam gehouden. Kinderen kunnen zich inschrijven voor een activiteit met de Kidsclub in de bibliotheken in Purmerend (zaterdag 9 maart) en Volendam (zaterdag 16 maart). 

Actie
Ook gezinnen kunnen meedoen met de actie via een gratis poster, die bij de bibliotheek kan worden afgehaald. Is er thuis een boek of tijdschrift (voor)gelezen, dan kan er in de bibliotheek een voetbalsticker gehaald worden die op de poster kan worden geplakt. De deelnemende kinderen maken kans op een prijzenpakket van FC Volendam voor het hele gezin.

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!