Ga naar Content

Buurten verenigen zich tegen plannen van Hilversum over afsluiten spoorbomen

De buurten in Hilversum-Oost hebben de handen ineengeslagen om samen een vuist te maken richting de gemeente. Ze zijn faliekant tegen de plannen om de Kleine Spoorbomen af te sluiten voor autoverkeer. "Wij zijn bang dat we worden afgesloten van de rest van Hilversum." Vanavond organiseren ze een bewonersbijeenkomst om iedereen uit de buurten te vertellen wat de consequenties van de plannen zijn.

De Kleine Spoorbomen, een begrip in Hilversum. Om de paar minuten komt er een trein langs en is het al snel een chaos voor de spoorbomen. Er moet wat veranderen, daar is iedereen het over eens. "Het is hier altijd een puinhoop. Iedereen gaat voor z'n eigen belang en dat levert nog wel eens gevaarlijke situaties op", vertelt Marileen Fabels uit de Geuzenbuurt. 

Maar over het plan dat de gemeente heeft, zijn veel mensen het niet mee eens. Het gemeentebestuur kiest nu een optie waarbij je alleen nog via de spoorbomen het centrum uit kan.

80 procent meer verkeer
De omwonenden van de Simon Stevinweg voeren al sinds november actie, want zij krijgen straks 80 procent meer verkeer. "Er zitten vijf scholen en kinderopvangcentra. De gemeente zegt dat ze het veiliger willen maken, maar wij zien 80 procent verkeerstoename door een woonwijk niet als veiliger."

Lees ook: Boosheid over plannen spoorwegovergang Hilversum: "Onveiliger voor onze kinderen"

Ze staan nu niet meer alleen in hun strijd. Andere buurten over het spoor, zoals de Geuzenbuurt, Elektrobuurt en Kleine Driftbuurt hebben zich aangesloten bij het protest. Want door de plannen kunnen zij straks hun wijk niet meer in en uit, want vanaf die kant mag je niet meer over het spoor heen met de auto. 

Om 19.00 uur is iedereen welkom in wijkcentrum De Geus. "Laat de buurt dan maar vertellen wat zij er van vinden. En als het een grote zoemende bijenkorf is, dan mogen ze in het raadhuis wel oppassen", aldus Patrick Weening uit de Kleine Driftbuurt.

Samen vechten tegen plannen gemeente Kleine Spoorbomen - NH Nieuws

Foto: NH Nieuws