IJmond

Welkom in het Wijk aan Zee van Wales, waar Tata óók beterschap belooft

6 februari 2019, 16.00 uur · Aangepast 6 februari 2019, 16.33 uur

ANP/Andy Rain
ANP/Andy Rain

WIJK AAN ZEE - Ooit van Port Talbot gehoord? Waarschijnlijk niet, al heeft de havenstad in het zuiden van Wales veel gemeen met IJmuiden en Wijk aan Zee. Zo ligt Port Talbot net als IJmuiden onder de rook van een Tata-fabriek en zucht (en kucht) een deel van de bevolking - net als in Wijk aan Zee - onder de uitstoot van de staalgigant.

Net als in Nederland bereikte de uitstoot in Port Talbot afgelopen zomer een nieuw dieptepunt. Terwijl veel Wijk aan Zeeërs hun auto's stofvrij maakten, haalden aan de overkant van de Noordzee veel Welshmen een doek over hun vensterbank. De stoflaag was nog nooit zo dik geweest, klaagden ze volgens de Britse omroep BBC.

Lees ook: Tata kan eventuele CO-taks niet aan: "Dan kunnen we sluiten"

En dus heeft Tata Steel inwoners van Talbot - net als inwoners van Wijk aan Zee - beterschap beloofd. Boosdoener is een 40-jarige oude installatie, die dringend aan vervanging toe is. Met een nieuwe schoorsteeninstallatie, nieuwe leidingen en nieuwe pijpen moet de uitstoot met driekwart worden teruggebracht, van 40 milligram stof per kubieke meter tot 10 milligram stof per kubieke meter. 

Raadsleden hebben inmiddels goedkeuring gegeven voor de bouw van de nieuwe installatie. "Er is niets dat mijn goedkeuring meer kan wegdragen dan dit voorstel. Omwonenden lijden enorm onder het stof, dus alle maatregelen waarmee de uitstoot kan worden verminderd, moeten worden verwelkomd'', zegt Suzanne Paddison.

Lees ook: Velsen koploper uitstoot CO2: "Ingrijpen overheid moet overwogen worden"

Een raadslid dat zijn brood verdient bij de Welshe fabriek prijst de voorstellen van zijn werkgever. "Vanwege slechte prestaties heeft Tata afgelopen zomer erg onder vuur gelegen, maar met deze grote investering laten ze zien dat ze het milieu minder willen belasten, maar ook dat ze hun toekomst in Port Talbot willen verzekeren.''

Zodra de nieuwe installatie klaar is, zal het geheel eerst negen maanden worden getest. Als dat de gewenste resultaten oplevert, wordt de oude installatie afgebroken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!