Ga naar Content
Gooi

Solidariteitsactie vervolgde Hilversumse ijssalonhoudster trekt ruim vijftig supporters

6 februari 2019, 13.59 uur · Aangepast 6 februari 2019, 17.35 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Zo'n vijftig mensen hebben zich verzameld bij de Utrechtse rechtbank om de voormalige eigenaresse van de Hilversumse ijssalon 't Perronnetje een hart onder de riem te steken. Gilly Emanuels hoort vandaag welke straf het Openbaar Ministerie tegen haar eist voor de mishandeling van een jongen, die haar op zijn beurt het leven zuur zou hebben gemaakt.

Emanuels zei voorafgaand aan de rechtszaak dat ze vertrouwen heeft in een goede afloop:

Tekst gaat verder onder de video

Interview NH met Gilly - NH Nieuws

Het is niet voor het eerst dat een groep van deze omvang de straat opgaat om steun voor Gilly uit te spreken. Toen het OM bekendmaakte haar te vervolgen voor mishandeling, trok er een stoet van tientallen supporters door het centum van Hilversum. Vandaag zag dat er zo uit:

Tekst gaat verder onder de video

Steun voor Gilly uit Hilversum - NH Nieuws

Lees ook: Belaagde eigenaresse ijssalon vervolgd voor mishandeling: "Ik ben sprakeloos"

Enkele lokale politici spraken schande van het besluit haar te vervolgen. "Het is heel belangrijk dat we ons uitspreken tegen iedere vorm van racisme", zei het voormalige SP-raadslid Rebekka Timmer tegen NH Nieuws. Een advocaat vertelde mee te lopen omdat het tijd wordt dat 'politie en justitie erkennen dat er discriminatie is en dat het een hele  hoge prioriteit moet krijgen."

Lees ook: Steun voor ijssalonhoudster na besluit vervolging: 'Walk with Gilly' trekt door Hilversum

Ze doelde op termen als 'kankeraap' en 'kankernegerin', die de ijssalonhoudster regelmatig naar haar hoofd kreeg geslingerd. Na de zoveelste belediging pikte Emanuels het niet langer, ging met een stok achter de jongeren aan en maakte enkele slaande bewegingen. Later bleek het voorval te zijn opgenomen, en besloot het OM op basis van de beelden niet alleen de 19-jarige jongen te vervolgen voor belediging, maar ook een zaak tegen Emanuels te starten.

Tekst gaat verder onder de video

Gilly Emanuels wordt belaagd door hangjongeren -

Ook het activistisch platform Stop Afrofobie Nu! vindt vervolging van Emanuels een brug te ver, en heeft daarom een oproep gedaan om naar het Utrechtse Vrouwe Justitiaplein te komen om haar te steunen. "Alles aan de situatie waarin Gilly zich heeft bevonden en bevindt, is schrijnend", zei een woordvoerder van het platform eerder tegen NH Nieuws. Vandaag zei de groep er dit over:

Stop Afrofobie Nu! spreekt over zaak-Gilly - NH Nieuws



Lees ook: D-Day voor 'geterroriseerde' eigenaresse Hilversumse ijssalon: Gilly hoort vandaag eis

Nadat ze voor de rechtbank van zich hadden laten horen, zijn haar supporters naar binnengegaan, om haar daar vanaf de publieke tribune te steunen. Naar verwachting wordt aan het eind van de dag bekend of, en zo ja welke, straf het OM voor Emanuels in petto heeft.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!