Gooi

Daling van woninginbraken in 't Gooi, behalve in Wijdemeren en Eemnes

6 februari 2019, 10.56 uur · Door Carina Gutker

Adobe Stock
Adobe Stock

HILVERSUM - Er zijn in 't Gooi vorig jaar fors minder woninginbraken gepleegd, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de politie. In absolute cijfers werd het meest ingebroken in Gooise Meren en Hilversum, en relatief in Blaricum en Laren. Maar vergeleken met vorig jaar is het aantal inbraken vrijwel overal afgenomen, behalve in Wijdemeren en Eemnes.

In Gooise Meren waren vorig jaar 237 geregistreerde inbraken, in Hilversum 226. Bij vrijwel alle Gooise gemeenten zijn het aantal woninginbraken afgenomen, in cijfers variërend tussen min 13 en min 37 procent. De negatieve uitzondering hierop zijn Wijdemeren (plus 47,7 procent) en Eemnes (plus 137,5 procent).

Lees ook: Hilversum stukje veiliger geworden: veel minder inbraken en diefstallen

Opvallend is daarnaast dat in de buurgemeente Baarn, provincie Utrecht, liefst 7,6 woninginbraken per 1.000 inwoners waren, terwijl het in de andere gemeenten in 't Gooi blijft steken bij maximaal 4 of 5 woninginbraken.

Bekijk hieronder hoe vaak er in 2018 in jouw gemeente werd ingebroken (tekst gaat verder onder de kaart):

Het CDA in Gooise Meren gaat, volgens het Naarder Nieuws, volgende week raadsvragen stellen over de recente golf van inbraken in de gemeente. Zo zegt raadslid Jim de Vos dat afgelopen drie maanden veel woninginbraken waren, in het bijzonder in de wijk Oranje-Nassau Kwartier: "Naast de 'gewone' woninginbraken en autokraken worden bewoners ook geconfronteerd met overvallen in hun woning. Het dieptepunt tot nog toe was op 22 januari toen twee oudere dames werden overvallen en opgesloten in hun woning aan de Juliana van Stolberglaan."

Lees ook: Buurtbewoners geschrokken van brute woningroof in Naarden: "Word er ongerust van"

De partij maakt zich zorgen over deze toename van criminaliteit en wil van de gemeente weten wat hiertegen gedaan kan en zal worden om deze - soms gewelddadige - woninginbraken tegen te gaan.

Gooise Meren zelf zei in een raadsmededeling dat de afname van de woninginbraken komt "doordat inwoners en bedrijven zich er steeds meer van bewust zijn dat inbraak vaak te voorkomen is door zelf goede preventieve maatregelen te nemen." Wat wel toenam, was het aantal zedenmisdrijven en straatroven, evenals het aantal autokraken (+12 procent), fietsdiefstallen (+8 procent) en winkeldiefstallen (+36 procent).

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!