Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse statushouders op hun werk verrast met koninklijk bezoek

6 februari 2019, 07.36 uur
Door: · Foto: Gemeente Haarlem

Koning Willem-Alexander heeft gistermiddag samen met minister Wouter Koolmees een aantal statushouders bezocht op hun werkplek. Haarlem loopt volgens de minister voorop met het begeleiden van de inburgering en participatie van voormalige vluchtelingen.

De koning en de minister brachten na een gesprek met burgemeester Jos Wienen een bezoek aan het bedrijf Zandbergen Vleeswaren in de Waarderpolder. Dit bedrijf zet zich al een paar jaar actief in om statushouders te werven, ook om de krapte op de arbeidsmarkt op te vangen. 

Lees ook: Vluchtelingenwerk Haarlem werft buschauffeurs onder statushouders

Er zijn nu al veertig statushouders aan het werk en zij krijgen via hun werkgever taallessen. Het bedrijf is van plan om een slagersopleiding te verbinden aan het bedrijf om zo ook een opleiding te bieden. Koning Willem-Alexander sprak met een aantal van hen over hun werkervaring. 

In de praktijk
Het is het vijfde werkbezoek van de koning samen met ministers en staatssecretarissen om het beleid in de praktijk te aanschouwen. 

Lees ook: Bedrijven 'moeten meer investeren' in statushouders: "Groep is heel gemotiveerd"

Haarlem is voorloper in het nieuwe beleid van inburgering. Statushouders onder de dertig jaar worden zoveel mogelijk naar onderwijs geleid, boven de 30 jaar wordt ingezet op re-integratie. Het idee is dat ze zo snel mogelijk meedoen aan de samenleving door werk, vrijwilligerswerk of een taalstage. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Gemeente Haarlem