Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Boeren met spandoeken bij inloopavond over grote zonneweide bij Berkhout

6 februari 2019, 10.50 uur · Aangepast 6 februari 2019, 11.01 uur

Bij een drukbezochte inloopavond over de plannen van een grote zonneweide bij Berkhout verzamelden gisteravond een groep jonge agrariërs zich met trekkers en spandoeken om hun onvrede te uiten over de plannen.

Gedeputeerde Jaap Bond ging het gesprek met de jonge boeren aan in café De Ridder in Berkhout. De agrariërs zien het liefst dat de zonnepanelen op daken van gebouwen worden geplaatst. "Het terrein heeft al heel lang geen bestemming meer van agrarische grond, dus er gaat geen agrarische grond verloren", aldus Bond. Sinds de plannen van bedrijventerrein Distriport van de baan zijn, verpacht de provincie het stuk grond aan de boeren. Bond: "Ik ga wel kijken voor hun wat ik kan doen in de vorm van compensatie van de pacht."

Lees ook: Berkhouters hebben 'Distriport-visioenen' bij komst nieuwe zonneweide

Bestemming
Verschillende geluiden van voor- en tegens doen de ronde. "Ik word inwoner van Berkhout en het lijkt mij goed om de stroom groen te krijgen in ons nieuwe huis", zegt een bezoeker. 

Ook Annet Wood van de actiegroep 'Berkhout is Boos' is aanwezig. De actiegroep voelt zich op het verkeerde been gezet en vraagt zich af hoe de provincie draagvlak voor het plan wil creëen. Zo wil de groep er zeker van zijn dat het terrein een bestemmingswijziging krijgt omdat het formeel gezien als bedrijventerrein bestempeld is. Jaap Bond verzekert hen dat Distriport verleden tijd is: "Er komt nooit meer een bedrijventerrein".

Lees ook: Provincie maakt ruimte voor groot zonnepark op locatie Distriport

Inwoners konden tijdens de markt zich laten informeren maar ook wensen en ideeën aandragen. Jaap Bond hoopt hen dan ook als participant bij het project te betrekken en de verschillende mogelijkheden te laten zien. Zo zijn er allerlei ontwerpen mogelijk en zal er volgens Bond geen sprake zijn van horizonvervuiling als de zonneweide er zou komen: "Het is een totaalgebied van 110 hectare, dus een deel daarvan wordt ingericht als zonneweide. Dat betekent dat je de omliggende gebieden gewoon groen kunt houden." 

Of de zonneweide er daadwerkelijk komt, is aan de raad van Koggenland die daarin een besluit moeten gaan nemen. Als de plannen doorgaan, zou de zonneweide ter grootte van 66 hectare in zomer 2020 gebouwd gaan worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!