Ga naar Content
Amsterdam

Gemeente kritisch over komst biomassacentrale: "Gezondheid inwoners is belangrijker"

5 februari 2019, 17.12 uur · Aangepast 6 februari 2019, 10.00 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Streetview

De gemeente Gooise Meren maakt zich zorgen om de komst van de biomassacentrale in Diemen en wil de bouw ervan mogelijk tegenhouden. "De zorg voor de gezondheid van onze inwoner weegt zwaar", aldus de gemeente in een verklaring. "Het is niet verstandig om goedkeuring te geven aan de bouw van een biomassacentrale, zolang er geen afdoende garanties zijn omtrent de schadelijke milieuaspecten."

Diemen had al ingestemd met de bouw van de biomassacentrale. Toch mag die centrale er niet komen, vindt de gemeente Gooise Meren. "Het college zal op korte termijn contact opnemen met Diemen, zodat we op de hoogte zijn van de ontwikkelingen rondom de centrale en onze positie kunnen bepalen."

Lees ook: Zorgen over mogelijke komst biomassacentrale in Diemen

De gemeente wil in haar bezwaar samen optrekken met Weesp, die net als Gooise Meren een buurgemeente is van Diemen en waar de bewoners ook bezorgd zijn over de centrale. Ze vervolgt: "Inzet is om te bezien of we de belangen van onze inwoners vanuit een gezamenlijk belang kunnen dienen." Als het nodig blijkt te zijn, zal de gemeente een officieel bezwaar indienen, kondigt ze in de mededeling aan de gemeenteraad aan.

Energiebedrijf Nuon diende eind vorig jaar een verzoek in bij Diemen om daar een biomassacentrale te bouwen. Dat moest de co2-uitstoot in de Diemense lucht terugbrengen, maar tegelijkertijd zijn er twijfels of biomassa wel zo duurzaam en gezond is. De aankondiging stuitte daarom gelijk al op heel veel bezwaren.

Niet betrokken
Gooise Meren zegt niet te zijn betrokken bij de plannen. "De centrale staat niet in Gooise Meren en we zijn geen afnemer van de energie of warmte van deze centrale. We zijn wel betrokken als naaste buurgemeente. De centrale staat naast de Maxis in Muiden. Onze inwoners krijgen te maken met de effecten van de centrale. Door zowel de gemeente Diemen als de provincie Noord-Holland is Gooise Meren niet actief geïnformeerd over de plannen."

Nuon houdt maandagavond om 19.00 uur in Theater de Omval in Diemen een inloopbijeenkomst over de biomassacentrale.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!