West-Friesland

NL
V

Berkhouters hebben 'Distriport-visioenen' bij komst nieuwe zonneweide

5 februari 2019, 14.51 uur · Aangepast 5 februari 2019, 16.16 uur

De plannen voor een nieuwe zonneweide aan de Jaagweg in Berkhout op het terrein van Distriport roepen veel weerstand op. Actiegroep Berkhout Is Boos vreest voor eenzelfde situatie als bij de besluitvorming rondom het voormalige bedrijventerrein.

"Wij vragen ons af: heeft nou niemand iets geleerd van Distriport?", verzucht Annet Wood van actiegroep Berkhout is Boos. Jarenlang streden de actievoerders om het bedrijventerrein Distriport en vrezen nu voor eenzelfde situatie. Ze voelen zich op het verkeerde been gezet, vrezen dat achter de schermen besluiten al zijn genomen en dat de kostbare landbouwgrond moet wijken voor de zonneweide.

Draagvlak
Vorig jaar maakte de provincie bekend dat het bedrijventerrein ingeruild wordt voor een grootschalige zonneweide. Vanavond is er in café De Ridder in Berkhout een informatiebijeenkomst voor inwoners. Dat er in de uitnodiging staat dat het besluit over de zonneweide als vaststaat, valt bij de actievoerders in het verkeerde keelgat. Ze vragen zich af hoe de provincie draagvlak wil creëren voor het plan. "De voorstanders van een zonneakker komen hun feest vieren, de tegenstanders denken ‘laat maar, het is al in kannen en kruiken'", schrijft de actiegroep op haar website. 

Lees ook: Provincie maakt ruimte voor groot zonnepark op locatie Distriport

Annet benadrukt dat ze niet per definitie tegen de komst van een zonneweide zijn. Er is echter onbegrip over de gang van zaken en het zonne-energiebeleid van de provincie. "Volgens het beleid van de provincie is het allerlaatste wat je doet een zonneweide aanleggen op hoogwaardig landbouwgrond. Eerst op de daken.", aldus Wood. 

Tijdens de informatiebijeenkomst vanavond wordt inwoners gevraagd mee te denken en ideeën aan te dragen over de aanleg van de zonneweide. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws / Chantal Bos