Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Telefoons en drugs gevonden bij zoekactie in gevangenis Heerhugowaard

5 februari 2019, 08.10 uur · Aangepast 5 februari 2019, 09.12 uur · Foto: Dienst Justitiële Inrichtingen

Bij een grote zoekactie naar verboden spullen in de gevangenis van Heerhugowaard zijn maar liefst dertien mobiele telefoons gevonden. Ook werden er drugs en medicijnen in beslag genomen, zo meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De zogenoemde spitactie in Zuyder Bos duurde vijf dagen. Met twintig mensen werden alle cellen en andere ruimtes doorzocht waar de gevangenen kunnen komen. 

Lees ook: Wéér video feestende gevangenen, dit keer in Heerhugowaard: "Dit is vreselijk"

De aanleiding voor de smokkelwaar-jacht waren beelden die vorige week naar buiten werden gebracht door de Telegraaf. Op een video, gemaakt met een mobiele telefoon, is te zien hoe gedetineerden buiten hun cel ongestoord een feestje vieren en op de tafel dansen:

Tekst gaat verder onder de video

Straf
De gedetineerden van Zuyder Bos bij wie illegale spullen werden ontdekt, zijn maximaal bestraft. "Het staat buiten kijf dat het onacceptabel is dat gedetineerden toegang hebben gehad tot een mobiele telefoon", aldus de Dienst Justitiële Inrichtingen. "Inzet van spitacties en aanwezigheid van speurhonden worden zo lang als nodig geïntensiveerd."

Daarnaast loopt er een onderzoek naar hoe de telefoons, drugs en medicijnen binnen zijn gekomen en "hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden". 

Drank en drugs
Het is niet voor het eerst dat de gedetineerden van een Noord-Hollandse gevangenis over mobiele telefoon beschikken. Vorig jaar was het Justitieel Complex Zaanstad het decor van een door gevangenen gemaakte video, waarin te zien was hoe drugs werd gebruikt en sterke drank werd genuttigd. 

Lees ook: Uitgelekte video uit Zaanse gevangenis: 'Feesten, blowen en drinken'

De video werd ook onder de gedetineerden verspreid in wat één van de modernste en meest beveiligde gevangenissen van Nederland zou moeten zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!