Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Archeologen vinden klooster en kasteel begraven in Alkmaarse weilanden

5 februari 2019, 06.14 uur · Aangepast 12 juli 2019, 13.32 uur · Foto: Regionaal Archief Alkmaar

Een Alkmaars archeologenteam heeft enkele prachtige ontdekkingen gedaan. Zo hebben ze het terrein waar het middeleeuwse kasteel Middelburg stond, in kaart gebracht en hebben ze een klooster ontdekt dat tot nog toe alleen uit verhalen bekend was. En dat zonder ook maar één steen om te keren. Over een week gaan ze terug voor een tweede onderzoeksronde.

Bij het grondonderzoek in opdracht van de gemeente Alkmaar werd gebruik van een aantal technieken waarmee ze in de grond konden kijken zonder deze te vernietigen of verplaatsen. Magnetometrie, grondradar en EMI (Elektromagnetische Inductie), dankzij een combinatie van deze drie technieken slaagden de archeologen erin de funderingen van de eeuwenoude gebouwen in kaart brengen. 

Tekst gaat verder onder foto

Veel meer ontdekt
Stadsarcheoloog Nancy de Jong is enthousiast over de vondsten: "We wisten dat de Middelburg ergens in deze omgeving lag. Het belangrijkste bewijs daarvoor was een tekening van Renaud - een beroemde hoogleraar kastelenkunde - uit 1942 van het kasteel. Dat we de locatie nu hebben bevestigd, is al fantastisch. En we hebben nog veel meer ontdekt. Zo is het kasteel veel groter dan we eerder dachten. Ook de vorm wijkt af."

Lees ook: Westfriese boeren uit de Bronstijd hadden uniek landschap

Daarnaast was ook de ontdekking van het Karmelietenklooster in een weiland vlakbij een geweldige vondst voor het team. Zowel het kasteel als het klooster liggen nog verstopt onder een dikke laag aarde in de Alkmaarse weilanden. De Jong verwacht niet dat daar snel verandering in gaat komen.

Tekst loopt door onder foto

Opgraven is vernietigen
"Alles blijft waar het is. Opgraven is vernietigen. Dat klinkt misschien raar uit de mond van een archeoloog, maar we willen deze herinneringen heel houden en zolang het onder de grond zit blijft het goed bewaard." 

Lees ook: Opgravingen Noord-Zuidlijn tentoongesteld: 'Grootste schat ooit'

Het kasteel Middelburg stamt uit 1280 en was eigendom van Floris de Vijfde. In 1517 werd het vernietigd door de Friese krijgsheer 'Grote Pier'. Het Karmelietenklooster is rond 1470 gesticht en heeft daar tot het Spaans beleg in 1570 gestaan.

Op 11 en 12 februari wordt er weer onderzoek door het team gedaan in de omgeving. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!