0
Whatsapp

Alkmaar

Schoolbestuurder hekelt dure inzet inhuurdocent, wil leraren uitwisselen

5 februari 2019, 06.32 uur · Aangepast 5 februari 2019, 14.22 uur

Een lerarentekort en dan ook nog eens een griepgolf. Voor Frans van Pinxteren, voorzitter College van Bestuur van het Petrus Canisius College (PCC) in Alkmaar, is het in deze periode flink aanpoten om voldoende docenten op de been te krijgen. Er moeten regelmatig leerkrachten worden ingehuurd. Volgens de bestuurder is dat een dure zaak, want uitzendbureaus vragen de hoofdprijs. "De prijzen liggen soms wel vijftig procent boven het normale bedrag. Dat is onacceptabel."

Elf docenten van het PCC zijn geveld door de griep. Volgens Van Pinxteren is de nood hoog. "Zeker in deze periode waarin het heel druk is op de school. Veel leerlingen bereiden zich voor op het eindexamen. Dan heb je echt alle leerkrachten nodig. Als die er dan niet zijn, heb je een groot probleem."

Dupe
De Algemene Vereniging Schoolleiders heeft het basisonderwijs opgeroepen om deze week geen tijd meer te steken in het vervangen van zieke leerkrachten. Dan maar de klas naar huis sturen. Hiermee wil de vereniging de politiek duidelijk maken dat het schoolleiders niet langer lukt vervanging te regelen. Het voortgezet onderwijs in Alkmaar ziet niets in dat idee. ''Je moet je afvragen of je daar niet een verkeerd signaal mee geeft. De leerlingen mogen niet de dupe worden van uitval.'' 

Lees ook: Zieke leraren niet vervangen? "Zinloze actie", vinden Zaanse scholen

"Als er leraren ziek zijn, wordt geprobeerd om dat eerst intern op te lossen", vertelt Van Pinxteren. Maar als dat niet lukt moet er via een uitzendbureau een leerkracht worden gehuurd. En die kosten liggen vaak vijftig tot zestig procent boven het tarief dat voor lerarensalarissen vergoed wordt. "Het begint steeds meer te schuren en daarom gaan wij met andere scholen in Noord-Holland in overleg hoe we dit probleem moeten aanpakken." 

Torenhoge tarieven
Om de torenhoge tarieven voor ingehuurde docenten aan banden te leggen, wordt overwogen prijsafspraken te maken. Ook wordt gedacht om meer te gaan samenwerken met andere scholen zodat docenten kunnen worden uitgewisseld. "Maar ook het aantrekkelijk maken van het beroep van leerkracht is heel erg belangrijk. Voor zij-instromers moet het ook makkelijker worden om les te geven", besluit de bestuurder. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
ANP
ANP
Whatsapp