Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Zieke leraren niet vervangen? "Zinloze actie", vinden Zaanse scholen

4 februari 2019, 16.51 uur
Door: · Foto: ANP

Zaanse basisscholen vinden de actie van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) om geen vervangende docent te regelen bij ziekte, achterhaald. "Voor ons is dit een zinloze actie, een lachertje." Dat zegt Rien Spies van stichting Agora, waar 25 basisscholen in de Zaanstreek onder vallen.

De AVS roept directeuren deze week op om geen vervangende docent te regelen bij een ziekmelding. Hiermee wil de vereniging aan de politiek duidelijk maken dat het schoolleiders niet langer lukt vervanging te regelen. 

Pijnlijke actie
"Het is een pijnlijke actie voor iedereen. Wij willen duidelijk maken dat dit de toekomst is. Schoolleiders zijn eindeloos bezig om vervanging te krijgen en de invalpools zijn ook al leeg", zegt Lotte Boot van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Lees ook: Oproep aan scholen om zieke docenten niet te vervangen

Spies geeft aan de actie bijzonder te vinden. De scholen die onder Agora vallen kunnen al twee jaar geen leraren vervangen. Vanwege het lerarentekort wordt dan ook al geruime tijd noodgedwongen de vierdaagse schoolweek ingezet. "Als wij al keer een vervanging kunnen regelen, dan doen we dat. Dan gaan we niet onnodig ouders pesten", aldus Spies.

Lees ook: Onderwijsbond: 'Vierdaagse schoolweek Zaanstad beste noodgreep bij lerarentekort'

CBS Tamarinde in Zaandam sluit zich bij Spies aan. "AVS komt nu met de actie, maar bij ons is dit al dagelijkse realiteit. Op de ene locatie hebben we al een vierdaagse schoolweek en de invulpool is al anderhalf jaar leeg. Wij zetten geen schoolleiding voor de groep."

Ook de scholen van Zaan Primair doen ook niet mee aan de actie.

Lees ook: Lerarentekort: school in Zaandam stapt tijdelijk over op 4-daagse schoolweek

De afgelopen weken moest 80 procent van de schoolleiders op zoek naar vervanging voor vooral zieke leerkrachten. In 11 procent van de gevallen ging de directeur zelf maar voor de klas staan. 

Geen vervanging
De cijfers komen uit peilingen onder ruim 1400 schoolleiders. Het zoeken naar vervangers kost schoolleiders steeds meer tijd en bovendien blijkt er vaak geen vervanging beschikbaar. In totaal was er op de scholen die meededen aan de enquête in de afgelopen twee weken voor 12.660 leerlingen geen vervangende leerkracht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!