Noord-Holland

Noord-Holland wordt een actieve Regenboogprovincie

4 februari 2019, 17.01 uur · Aangepast 4 februari 2019, 17.33 uur

ANP
ANP

NOORD-HOLLAND - Al sinds begin 2018 is Noord-Holland een zogeheten regenboogprovincie: een provincie die zich sterk maakt voor homoseksuelen en transgenders. Maar tot ontevredenheid van onder andere GroenLinks ontbrak het aan een actief beleid. "De regenboogvlag hijsen is mooi, maar niet genoeg."

Om daar verandering in te brengen kwamen de partijen GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP tot een voorstel om van Noord-Holland en actieve regenboogprovincie te maken. "We willen dat Noord-Holland meer dan alleen een symbolische regenboogprovincie wordt", vertelt initiatiefneemster en Statenlid van GroenLinks Rosan Kocken.

Kruisbestuiving
"Er komt nu een interne werkgroep. Mensen die bij de provincie werken en zich herkennen in iets van de regenboogvlag kunnen een werkgroep vormen die de organisatie kleurrijker kan maken. Dit is belangrijk omdat je als je tot de meerderheid hoort, je je soms niet kan voorstellen dat bepaalde dingen een belemmering kunnen zijn", aldus Kocken.

Daarnaast zal er een werkatelier komen waarin de verschillende gemeenten van elkaars LHBT-beleid kunnen leren: "Amsterdam heeft twee ambtenaren die zich bezighouden met LHBT-zaken. Niet elke gemeente heeft deze luxe en we hopen met het werkatelier op kruisbestuiving van elkaars beleid."

Nashvilleverklaring 
Begin dit jaar was er nog flinke ophef om de Nashvilleverklaring. Een verklaring waarin staat hoe christenen moeten omgaan met het geloof. Honderen protestant-christelijk Nederlanders waaronder politici en een hoogleraar aan de Amsterdamse Vrije Universiteit ondertekenden de verklaring. Volgens Kocken heeft deze verklaring indirect meegespeeld bij het indienen van het voorstel: "Het gaf een gevoel van urgentie", legt ze uit.  

Lees ook: Pinkstergemeente over homohuwelijk: "Niet alles wat goed lijkt, ís goed"

Alle partijen hebben het initiatiefvoorstel gesteund op de PVV na. Ook ChristenUnie-SGP was voor. "Het is vaak wel makkelijk als je niet te veel afwijkt van de rest. Als je bent zoals de meeste anderen. Als je mening overeenkomt met wat de meeste mensen vinden. Maar zo is de werkelijkheid niet. Ieder mens is uniek en er is een grote diversiteit aan mensen", staat te op de website van de partij. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!