Ga naar Content

Stan Niesten geniet weer van het hardlopen

Hardloper Stan Niesten mengt zich zondag in de strijd om de nationale titel op de tien kilometer. Zo vanzelfsprekend als het nu misschien lijkt, was zijn deelname een paar jaar geleden zeker niet. De atleet uit Beverwijk (22) werd lange tijd gekweld door een teenblessure die het hem onmogelijk maakte zijn sport uit te oefenen.

Het is nog maar drie jaar geleden dat werd vastgesteld dat een deel van een kootje van één van zijn tenen was afgebrokkeld. "Het gevolg was dat ik niet optimaal kon afwikkelen. Daardoor kon ik niet hardlopen en dat was toch wel zuur. Ik heb in die periode veel getwijfeld.

Loopbaan voorbij
Ik dacht dat mijn loopbaan voorbij was. Meerdere orthopeden hebben me onderzocht en allemaal adviseerden ze: kies nou maar lekker voor het fietsen. Dat vind ik ook leuk en kan het best aardig, maar mijn liefde ligt toch bij het lopen."

Lees ook: Hardloper Stan Niesten opvallende verschijning in 'Helletocht'

Hij reed in die tijd meerdere strandraces zoals Egmond-Pier-Egmond en Hoek van Holland-Den Helder. Dat ging hem goed af, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. "Uiteindelijk ben ik bij het AMC terecht gekomen, bij Gino Kerkhoffs. Die heeft mijn teen eigenlijk letterlijk gekanteld en er een schroef ingezet. Het was een pittige ingreep. Maar ik ben heel blij dat ik hem heb ontmoet, want ik heb nu totaal geen last meer. Heerlijk om weer te kunnen lopen."

Lees ook: Michel liep en fietste in Egmond met steun van overleden vader

De NK op de tien kilomter zondag tijdens de Groet uit Schoorlrun wordt gelopen op een parcours dat hem ligt. Het is een snel rondje en dat ligt hem. "Ik denk dat ik er redelijk goed voor sta. De Egmond Halve Marathon drie weken geleden was een goede test voor mij. Ik was daar achter Ronald Schröer tweede Nederlander. Dat heeft mijn vorm bevestigd. Maar komend weekend is natuurlijk weer anders. Ook een andere afstand. We moeten maar zien."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!