Ga naar Content
Haarlem

Streep door voorstel om groei Schiphol te beperken

4 februari 2019, 14.28 uur · Aangepast 4 februari 2019, 15.41 uur
Door: · Foto: Schiphol

Een voorstel van de Partij voor Dieren om geen extra vluchten toe te staan op Schiphol op 2023 is vanmiddag afgewezen door een meerderheid van Provinciale Staten. Ook gedeputeerde Adnan Tekin vond het voorstel te ver gaan: "We moeten goede gesprekken kunnen blijven voeren. En als ik die ruimte niet krijg, dan lukt dat niet."

Wel moet de overlast van Schiphol minder, zo werd duidelijk tijdens een debat dat door de PvdA was aangevraagd.  D66 zei dat het aantal nachtvluchten snel naar beneden moet en veel vakantievluchten verschoven moeten worden naar Lelystad Airport. Ook CDA-statenlid Willemien Koning was daar duidelijk over: "We zijn trots op Schiphol, maar de overlast moet minder. Als dat lukt, kan er gesproken worden over groei."

Volgens andere partijen is groei tot in ieder geval 2023, wanneer het luchtruim voor vluchten opnieuw wordt ingedeeld, onbespreekbaar. Ze willen dat gedeputeerde Adnan Tekin, die namens de provincie aan tafel zit bij de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), dit signaal ook overbrengt aan Schiphol. 

Irritatie
Het leidde tot zichtbare irritatie bij de gedeputeerde Adnan Tekin. "Het is niet zo dat bestuurders tegenover de bewoners staan. Ons belang is beschermen van de inwoners. Jullie moeten ophouden ons neer te zetten alsof we in verschillende kampen zitten."

Volgens Tekin heeft de provincie al meerdere malen aangegeven dat er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt. "Dus leg die 500.000 vluchten tot 2020 vast. Bovendien moeten de afspraken voor minder nachtvluchten, en de vierde baanregeling (waarbij een vierde baan alleen gebruikt mag worden op piekmomenten en voor gemiddeld 40 vluchten per dag) worden nagekomen. Maar de sleutel voor goede gesprekken in de toekomst ligt nu echt bij de sector."

Uiteindelijk haalde het voorstel om groei tot 2023 tegen te gaan het niet niet met alleen steun van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, SP, ChristenUnie-SGP en 50PLUS. 

Dit zei gedeputeerde Adnan Tekin vorige week nog over Schiphol tegen NH Nieuws:

Gedeputeerde Adnan Tekin van Noord-Holland over het Aldersadvies - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!