Start van hoofdcontent

Haarlemmermeer

NL
V

Ruim 6.000 toeschouwers komen kijken naar verhuizing Boeing 747

3 februari 2019, 11.27 uur · Aangepast 3 februari 2019, 11.39 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Ruim zesduizend mensen hebben zich aangemeld voor het megatransport van een complete Boeing 747-400 van Schiphol naar een hotel in Badhoevedorp. De voormalige KLM-jumbo is gekocht door touroperator Corendon en wordt volgende week verhuisd naar de tuin van het Village Hotel aan de A9.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Voor de verhuizing en het plaatsen van de Boeing zijn in totaal vijf dagen uitgetrokken. Het transport vindt alleen 's nachts plaats. Overdag worden onder andere rijplaten gelegd om het 170 ton wegende gevaarte te kunnen verplaatsen. 

Lees ook: Kijkers welkom bij nachtelijke verhuizing Boeing 747

Omdat er veel belangstelling is om dit uitzonderlijke transport van dichtbij te bekijken, zijn er straks speciale spottersvakken waar toeschouwers het transport kunnen bekijken. Via een aanmeldlink konden geïnteresseerden zich melden. Bij ruim 6.000 aanmeldingen is de inschrijving gesloten. Meer toeschouwers is volgens Corendon logistiek niet haalbaar.

De Boeing 747 staat inmiddels op de trailer waarmee de kist van Schiphol naar het hotel wordt vervoerd:

De Boeing 747 voor het Corendon Village Hotel is klaar voor het transport - Corendon/Martin de Boer

Wie toch 's nachts wil opblijven, kan de hele operatie via een livestream volgen. Zondag 10 februari moet de nieuwe publiekstrekker op zijn plekje in de hoteltuin staan.

De Boeing 747 met Corendon-kleuren landde op 14 december op Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Het schema
Dinsdag 5 februari 22.00 uur – woensdag 6 februari 07.00 uur: Startschot
Het toestel rijdt om 23.00 uur op een zelfrijdende trailer van transportgigant Mammoet over luchthaven Schiphol. Het zal via de Zwanenburgbaan het terrein verlaten en vervoerd worden over de weilanden richting de Sloterweg. Hier zal de Boeing twee dagen blijven staan.

Vrijdag 8 februari 00.00 uur – zaterdag 9 februari 05.00 uur: Oversteek A9
Het meest spectaculaire deel van het transport is de oversteek van de A9. Dit zal gebeuren in de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 februari. Daarna volgt het toestel haar route richting het hotel.

Zaterdag 9 februari 00.00 uur – zondag 10 februari 04.00 uur: De laatste meters
Het toestel zal in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 februari de Schipholweg oversteken om daarna 57 verkeersbewegingen te maken, voordat het haar plek in de tuin van het Corendon Village Hotel inneemt.