Zaanstreek-Waterland

NL
V

Toeristenbelasting in Zaanstad hoogst van Nederland: hotels maken zich zorgen

1 februari 2019, 21.11 uur · Foto: Peter Barnes / Inntel hotels

Zaanstad heeft de toeristenbelasting dit jaar bijna verdrievoudigd. Hotels in Zaanstad zijn bang dat de toeristen wegblijven of liever ergens anders een kamer boeken. Volgens Koninklijke Horeca Nederland regent het klachten in de reviews van de Zaanse hotels en ook aan de receptie zijn de reacties niet mals.

Per overnachting betalen toeristen in Zaanstad 7 euro toeristenbelasting, de afgelopen jaren was dat nog drie euro. Daarmee is de Zaanse toeristenbelasting in veel gevallen de hoogste van Nederland. Dat het niet altijd de hoogste is komt omdat andere gemeenten geen vast bedrag vragen, maar een percentage van de kamerprijs. Amsterdam rekent bijvoorbeeld sinds dit jaar 7 procent over de kamerprijs en Haarlemmermeer -die jarenlang de hoogste toeristenbelasting van Nederland had- vraagt 6,05 procent. 

Lees ook: Haarlem pakt Airbnb aan: toeristenbelasting ingevoerd

"De hotels voelen zich machteloos dat dit zomaar kan gebeuren. Ze merken het ook duidelijk in de bezetting. Toeristen kiezen nu eerder voor een hotel in de regio en in Amsterdam", schrijft de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. "Voor de verkiezingen in maart 2018 hebben de hotels hierover al contact gezocht met de politiek en is in gesprek geweest en gebleven, echter heeft de gemeenteraad zich hier niets van aangetrokken."

Lees ook: Mysterieuze Japanse brievenschrijver vereeuwigd in hotel Spaander

De exploitanten van twee hotels hebben eind vorig jaar al brieven naar de gemeenteraad geschreven in de hoop dat de stijging tegen kon worden gehouden. Dat bracht De Orkaan. "Wij zijn een klein hotel en liggen niet aan de Zaanse Schans en niet in het centrum van Zaandam, wij moeten echt moeite doen om gasten naar Westzaan te trekken", Schreef Mireille van der Werff, eigenaresse van De Prins in Westzaan.

Exorbitante prijzen
"Westzaan is een mooi dorp, maar wij hebben niet echt trekpleisters waardoor wij heel veel toeristen trekken en het openbaar vervoer is ook niet echt super. Wij kunnen ook geen exorbitante prijzen rekenen voor onze hotelkamers, ik ben bang dat de gasten dan richting Beverwijk en omstreken gaan."

Lees ook: Hotelpiraten krijgen drie en vier jaar volpension achter de tralies

Remco Hellingman van Hotel Zaandijk was "verbijsterd" over de verhoging die voor bij hem neer zou komen op kamerprijzen die 25 procent omhoog zouden moeten. Hij schrijft bovendien dat hij het "vermoeden heeft dat de toeristenbelasting niet geïnd wordt bij alle Bed&Breakfast's en AirBnB adressen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!