Ga naar Content

Hulphond nog vaak geweigerd bij winkel of restaurant: "Het maakt me zo boos!"

Jeroen Perk en zijn blindengeleidehond Pedro maken het nog vaak genoeg mee: geweigerd worden bij een winkel of restaurant. Hij is zeker niet de enige, blijkt uit onderzoek van KNGF Geleidehonden.

"Soms kom je een winkel binnenlopen en word je gewoon geweigerd. Dat is dan wel heel moeilijk en ik word er altijd heel erg boos van", vertelt de Hoofddorper. Hoewel het wettelijk verplicht is om iemand met een hulphond binnen te laten, blijkt uit onderzoek van het KNGF Geleidehonden dat vooral winkeliers en horeca-ondernemers zich daar niet aan houden. 

Geweigerd
Van de ondervraagden zegt 40 procent het afgelopen jaar ergens geweigerd te zijn. Bij restaurants en winkels is dat percentage zelfs 52 procent. Hygiëne is de voornaamste reden om een hulphond niet toe te laten. Vaak is het personeel ook niet op de hoogte van de wettelijke bepalingen. 

Lees ook: Slechtziende Maikel geweigerd bij Burger King: "Ik voelde me machteloos"

In het winkelcentrum Skagerrak, waar Jeroen wekelijks komt, heeft hij nooit problemen gehad. Maar vooral in restaurants leidt de aanwezigheid van Pedro tot vervelende discussies. "Dan is je avond meteen verpest", zegt Jeroen. "Uiteindelijk word ik vaak wel binnengelaten, want ik sta ook in mijn recht, maar het eten smaakt dan toch iets minder lekker."

Afhankelijk
Door de oogziekte Retinitis Pigmentosa, oftewel 'tunnelvisie', is Jeroen blind geworden. Dankzij een chip in zijn oog en zijn speciale bril ziet sinds 2014 wel contouren. Toch blijft hij altijd afhankelijk van Pedro en zijn stok. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: KNGF Geleidehonden