Ga naar Content

Popmuziek op Texel: geen palingsound, maar schapensound?

De Achterhoek heeft Normaal, Zeeland heeft BLØF en Limburg Rowwen Hèze. Maar wat heeft Texel? The Typhoons in de jaren '60, The Mess in de jaren '80 en Jug Bros in de jaren '90. Ze waren wereldberoemd op Texel. Maar buiten het eiland kende bijna niemand ze. Hoe komt het en kan dat veranderen?

"Texel is een beetje een 'ons kent ons'-eiland. Wat op het eiland gebeurt, blijft op het eiland", vertelt de 17-jarige Felix Marseille. Hij zit in de examenklas van het VWO, maar timmert daarnaast als zanger-gitarist aan de weg. Ed Sheeran is zijn grote voorbeeld.

'Van Texel'
Hij probeert uit te leggen waarom er nooit een Texelse band of zanger doorgebroken is in Nederland. "Er is eigenlijk nooit iemand geweest die de drive had om er mee door te gaan aan de overkant." Zelf is-ie van plan om te gaan studeren in Eindhoven. "Maar mocht ik met de muziek doorbreken dan zal ik me wel presenteren als Felix 'van Texel'."

Lees ook: Kleurrijkste kunstenares van Nederland vindt inspiratie op Texel

En dat is een zogenaamd unique selling point. Texels lamsvlees en Texels bier zijn succesverhalen, net als in de sport surfer Dorian van Rijsselberghe en recentelijk Denise Betsema. De bijnaam van de veldrijdster is Denise Overseas.

Maar bij muzikanten is het tot nu toe niet opgekomen om zich te afficheren als écht Texels. Popmuziek maken op Texel is altijd iets vrijblijvends geweest. Je doet het erbij en je doet het vooral voor de lol en niet om er mee door te breken. 

Muziek als hobby
Rikus Kloosterhuis verdient wel zijn brood in de muziek. Hij heeft een muziekstudio in Oudeschild. Het is een opnamestudio en er zijn oefenruimtes. Lang gelden vluchtte de vijftiger weg uit het door roet en rook geteisterde Europort bij Rotterdam. Hij ging werken bij het NIOZ op Texel als onderzoeker van de zee. Muziek was altijd een grote hobby.

Hij speelde soms bas in maar liefst vier bandjes tegelijk. "In de jaren '80 had je een festival dat heette Texelpop. Daar speelden alleen Texelse bandjes. Tientallen bandjes doken dan een paar maanden de oefenruimte in en konden zich dan aan het publiek presenteren. Daarnaast heb je op Texel eigenlijk nooit veel tentjes gehad waar bandjes konden spelen." 

Texelse palingpop
Rikus zat bijna twintig jaar lang in Jug Bros. Ze speelden roots rock. Bijna altijd in het Engels. Een keer hebben ze een Nederlandstalig album opgenomen. "We hadden het nummer de Zilte Zeelucht en dat ging over Texel. Dat hebben we op aansporen van de bassist van Normaal, Willem ter Horst, gemaakt. Dichter bij echte Texelse pop zijn we niet geweest. Mensen noemden het toen Texelse palingpop. Je zou het ook de schapensound kunnen noemen", lacht hij. 

Lees ook: Bezoek aan populaire Texelse ginstokerij: "Bij het Hilton staat 'ie op de kaart"

Jug Bros in inmiddels gestopt. Het boterde niet meer tussen de leadzanger Ewoud en de rest van de band. Een gedeelte van de band gaat nu met nieuwe leden door. Ze noemen zich The Phonetics. "Er is heel veel ruimte voor allerlei invloeden. Pink Floyd, soul, funk en rap",zegt de nieuwe zanger Michel Blaauboer.

What happens on the island, stays on the island
Maar wat is er Texels aan de band? "De omgeving inspireert je indirect wel natuurlijk. De wind, de zee, het eiland. Maar we schrijven er niet over. De eigenwijsheid, dat is wel echt Texels denk ik." Toch willen ze er niet aan om hun muziek als Texels product aan de man te brengen. "What happens on the island, stays on the island", zegt ook bandlid Ad Harman. "Toch zal er ooit een band landelijk doorbreken. Ik hoop dat wij dat zijn", lacht hij. 

Eén band vormt een uitzondering op die Texelse bescheidenheid en gebrek aan drive om door te breken aan de overkant: Nilsson, de band van een aantal rasechte Texelaars waaronder leadzanger Marieke Eelman. Eind jaren '90 scoorden zij een bescheiden hitje met het nummer Elastic Baby. Ze kregen een contract bij CNR, stonden op Noorderslag en in zalen als Paradiso en kregen een Edison-nominatie voor hun album Nilsson. Maar toen dit alles gebeurde woonden ze al lang niet meer op Texel. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!