Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Eis: twintig maanden cel voor bestoken Turks consulaat met brandbommen

31 januari 2019, 18.07 uur · Foto: Inter Visual Studio/Vivian Tusveld

Het Openbaar Ministerie heeft twintig maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist tegen Ercan P. voor het gooien van drie brandbommen naar het Turks consulaat op het Museumplein in Amsterdam.

De 35-jarige man bekende vanmiddag op de zitting en zei te strijden voor de belangen van de Koerden. Volgens P. was zijn actie een protest, maar ziet hij in dat hij dat niet op deze manier had moeten doen.

P. gooide op zaterdagavond 11 augustus een aantal bij elkaar gebonden spuitbussen naar het gebouw. De eerste viel brandend in de tuin, de tweede belandde bij de entree van de hoofdingang. Een derde object zorgde niet voor schade.

Lees ook: 'Brandstichting Turks Consulaat was wanhoopsdaad'

De man kon op aanwijzingen van een getuige in de buurt van het Turkse consulaat worden aangehouden. Hij was geheel in het zwart gekleed, hield in zijn ene hand een hamer vast en in zijn andere hand een mes, waarmee hij wild om zich heen sloeg. Volgens een agent riep hij in vreemde taal enkele dingen die de agent niet begreep. Toen P. op de agent af kwam lopen, werd een waarschuwingsschot gelost.

Lees ook: Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding na brand Turks consulaat

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte bewust het Turks consulaat als doelwit gekozen. 'Hij heeft een weloverwogen beslissing genomen om de zelfgemaakte brandbare en ontvlambare voorwerpen in de richting van het Turkse consulaat te gooien. Hij wilde bewust aandacht vragen voor de ‘Koerdische zaak.'

De officier van justitie sprak van geluk dat er geen slachtoffers zijn gevallen. P. gaf daarop aan dat hij juist een tijdstip had gekozen waarop er niemand aanwezig zou zijn. De rechtbank doet op 14 februari uitspraak.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!