Ga naar Content
Noord-Holland

Kist dicht, tap open: Dit zijn de uitvaartwensen van Noord-Holland

31 januari 2019, 15.36 uur · Aangepast 31 januari 2019, 15.47 uur
Door: · Foto:

Een uitvaart wordt in Noord-Holland niet met koffie en cake, maar met een borrel afgesloten. We cremeren vaker dan dat we begraven en ook is de kist bijna altijd dicht. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar de uitvaartwensen van Nederlanders, gehouden door Uitvaartverzekeringwijzer.

Hoe jonger degene in de kist, hoe groter de kans dat de nabestaanden na de uitvaart hun verdriet gezamenlijk met een drankje verdrinken. Bijna nergens is de 'toost op het leven' zo populair als in Noord-Holland. Koffie en cake is nog wel een traditionele afsluiter voor de oudere generatie, die de uitvaart over het algemeen ook meer formeel houdt. Cremeren wordt, net zoals in de rest van het land, steeds populairder.

Informeel en intiem
Ook het zwarte rouwkostuum past eigenlijk niet meer bij deze tijd. Driekwart van de Noord-Hollandse uitvaarten zijn informeel. Daarnaast kiezen Nood-Hollanders graag voor een intieme setting voor de begrafenis. Alleen onder 75-plussers is een zwarte dresscode nog heel normaal voor het laatste afscheid. Op alle leeftijden zien we de kist het liefst gesloten. 

Lees ook: Virtuele euthanasie en zelfmoordmachine op Uitvaartbeurs

Leon Schouten, directeur van Uitvaartverzekeringwijzer merkt verder op dat mensen ook steeds meer rekening houden met de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van hun uitvaart. "Denk bijvoorbeeld aan een natuurbegrafenis. Waarbij een overledene op een speciale manier in de natuur wordt begraven en zijn lichaam op een organische manier afbreekt. Zo geef je je lichaam terug aan de natuur." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!